Kärkihankkeet esillä ChemBio-messuilla

5.4.2017

Akatemialaiset tapasivat sekä vanhoja että uusia kasvoja maaliskuun lopussa järjestetyillä ChemBio-messuilla. Kyseessä oli kemian ja bioteknologian ammattitapahtuma, jossa Akatemian osaston teemana oli Tutkimuksesta hyötyä yhteiskunnalle. Esittelyssä olivat Akatemian rahoittamat kärkihankkeet, joiden rahoituksella halutaan vahvistaa tutkimuksen tekijöiden ja hyödyntäjien yhteistyötä.

Messuille omaa tutkimustaan pääsivät esittelemään kuusi kärkihanketutkijaa: Tanja Kallio, Gustav Boije af Gennäs, Reetta Satokari, Laura Elo-Uhlgren, Mikko Metsä-Ketelä ja Tarja Malm. Tutkijoiden esitelmät keräsivät Tietokahvilaan runsaasti kiinnostuneita kuuntelijoita, ja esitelmien jälkeen puhujat olivat tavattavissa Suomen Akatemian messuosastolla.

”Omaa tutkimusta on aina kiva esitellä. Tutkimuksestani ovat tulleet juttelemaan ihmiset eri taustoista, niin laidasta laitaan kuin täällä messuilla on mahdollista: mikrobiologeista psykologian alalla toimiviin. Tutkimukseni kiinnostaa tietysti monia, sillä kaikilla meillä on suolistobakteereita”, kertoo tutkija Reetta Satokari, jonka kärkihankkeessa tutkitaan antibioottiripulia ja siihen kehitettävää täsmämikrobistoa.


Tutkija Reetta Satokari

Laadukas tutkimus kiinnostaa

Messuille osallistumisen myötä Suomen Akatemialla oli mahdollisuus keskustella eri sidosryhmiin kuuluvien kanssa. Messukävijöihin lukeutui niin opiskelijoita, tutkijoita kuin elinkeinoelämän edustajia. Akatemian osasto kiinnosti vierailijoita, sillä kärkihanke-esittelyjen lisäksi tiedeasiantuntijat tarjosivat tietoa esimerkiksi erilaisista rahoitusmuodoista.

”Messuosastolla kohtaamieni henkilöiden joukossa oli melko vähän tutkijoita, jotka eivät olisi tienneet hakumahdollisuuksista. Tapasin sen sijaan paljon opiskelijoita, joita kiinnostavat Akatemian rahoittamat hyvät tutkimusryhmät sekä muita tieteen ulkopuolisia henkilöitä, jotka ovat yleisesti kiinnostuneita uusista asioista”, kommentoi Sirpa Nuotio, terveyden tutkimuksen yksikön johtava tiedeasiantuntija.

”Tulin katsomaan Suomen Akatemian osastoa perusuteliaisuudesta. Akatemia oli minulle jo ennestään tuttu, mutta ständillä sain yksityiskohtaista tietoa. Rahoituksen hakeminen omaan tutkimukseen olisi mahdollisesti ajankohtaista vasta 10 vuoden päästä”, kertoo Turun yliopiston kandivaiheen opiskelija Riku Pihlaja.

Yksilön saama hyöty motivoi tutkijoita

Vuoden 2016 Tutkimuksella eteenpäin kärkihankehaussa Suomen Akatemia rahoitti yhteensä 101 hanketta. Kärkihankkeiden tutkijat pyrkivät aikaansaamaan käytäntöön sovellettavia tuloksia lähitulevaisuudessa. Kärkihankkeessa edellytetäänkin aktiivista yhteistyötä tutkimuksen hyödyntäjien kanssa.

”Tarkoituksenamme on saada ensin näyttöä menetelmämme toimivuudesta, minkä jälkeen voimme lähteä aktiivisesti kartoittamaan kiinnostusta lääkekehitystä tekevien yritysten kanssa. Olemme olleet jo yhteydessä Helsinki Innovation Services (HIS) -innovaatiopalveluun ja selvittäneet mahdollisia yhteistyökuvioita”, kertoo Gustav Boije af Gennäs, jonka tutkimusryhmä kehittää affiniteettikromatografiatutkimuksiin soveltuvaa innovatiivista mikrosirua.


Tutkija Gustav Boije af Gennäs

Turun yliopiston tutkija Laura Elo-Uhlgren puolestaan kehittää kärkihankkeessaan menetelmiä metaproteomiikkadatan analysointiin, jotka mahdollistavat suoliston mikrobiston ja terveyden välisen yhteyden tutkimuksen uudella tasolla. Kärkihankkeiden rahoitus on kaksivuotinen, joten Elo-Uhlgrenin mukaan hankkeessa on tärkeää sukeltaa syvälle pieneen tutkimusalaan, jotta kärkihankerahoituksen puitteissa saadaan konkreettisia tuloksia.

”Tutkimuksessa minua motivoi yksilön saama todellinen hyöty. Meillä on tiiviit yhteydet esimerkiksi Turun yliopistolliseen keskussairaalaan, ja tarkoituksenamme on saada prosessi toimimaan saumattomasti sairaalan kanssa kahden vuoden aikajänteellä”, kertoo Laura Elo-Uhlgren.

Lisätietoa ja videotallenteita verkossa

ChemBio-messuilla järjestettiin myös Ohjelmoitavat materiaalit (OMA) -akatemiaohjelman loppuseminaari, jonka huippuluennot ja hanke-esitykset ovat nyt katsottavissa verkossa. OMA-ohjelma oli käynnissä vuosina 2012−2016, ja sen tavoitteena oli tuottaa kansainvälisesti merkittäviä uusia avauksia ohjelmoitavien materiaalien tutkimuksessa. Katso OMA-loppuseminaarin videotallenteet Akatemian youtube-tililtä. 

Myös kaikkiin Suomen Akatemian rahoittamiin kärkihankkeisiin on mahdollista tutustua uudella kärkihankesivullamme: http://www.aka.fi/karkihanke

 

Teksti: Meiju Granroth

Kuvat: Emma Vihavainen

Viimeksi muokattu 21.8.2018
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
SAAVUTETTAVUUS »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »