Helsingin tiedepalkinto akatemiaprofessori Katri Räikkönen-Talvitielle

22.5.2017

Akatemiaprofessori Katri Räikkönen-Talvitie on saanut Helsingin kaupungin tiedepalkinnon. Sen luovutti Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen 22.5.2017. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.

Räikkönen-Talvitie tutkii sikiöaikaisen kasvuympäristön vaikutuksia yksilön myöhempään elämään. Viimeisten vuosikymmenten aikana tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että epäsuotuisa sikiöaikainen kasvuympäristö saattaa pysyvästi muuntaa sikiön elinten rakennetta ja toimintaa tavoilla, joka vaarantaa lapsen terveen psyykkisen kehityksen ja heijastuu myöhemmässä elämässä psyykkisenä ja fyysisenä haavoittuvuutena. Räikkönen-Talvitien tutkimuksen kohteena ovat ne epäsuotuisat sikiöaikaiset tapahtumat ja mekanismit, jotka ovat tämän tapahtumaketjun ytimessä. Hän on tutkimuksissaan keskittynyt erityisesti äidin raskausaikaiseen psyykkiseen hyvinvointiin, ruokavalioon, yleisiin raskaushäiriöihin ja äidin stressihormoni kortisolin merkitykseen sikiön kehityksen kannalta.

Räikkönen-Talvitien tutkimusaineistot koostuvat ainutlaatuisista suomalaisista raskaus- ja syntymäkohorteista, jotka tarjoavat mahdollisuuden tutkia näitä kysymyksiä monitieteisestä näkökulmasta, laajassa monialaisessa yhteistyöverkostossa.

Räikkönen-Talvitien tutkimustulokset ovat johtaneet kansallisesti merkittäviin ennaltaehkäiseviin sikiön kehitystä tukeviin toimenpiteisiin. Meneillään olevat tutkimukset tulevat tuottamaan lisää uutta tietoa, jota Räikkönen-Talvitie tulee tutkimusryhmineen ja yhteistyökumppaneineen hyödyntämään suunniteltaessa psyykkistä hyvinvointia edistäviä toimenpiteitä elämänkaaren yli.

Vuodesta 1996 lähtien jaetun Helsingin tiedepalkinnon tarkoituksena on vahvistaa ja tehdä tunnetuksi Helsinkiä tiedekaupunkina. Palkinto myönnetään tunnustuksena helsinkiläisen tekemästä tai Helsingissä tehdystä merkittävästä tieteellisestä työstä.

Lähde: Helsingin kaupungin tietokeskuksen tiedote

Lue lisää Räikkönen-Talvitien tutkimuksesta http://www.aka.fi/fi/akatemia/media/Ajankohtaiset-uutiset/2015/raskaus/

Viimeksi muokattu 22.5.2017
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »