Akatemialle hyvä arvio avoimen tieteen toiminnasta

28.11.2017

Suomen Akatemia on saanut hyvän arvion avoimen tieteen toiminnastaan Kansallinen Avoin tiede ja tutkimus (ATT) -hankkeen arvioinnissa. Erityisesti hakemusarviointiin liittyvät edellytykset avoimuutta tukevien suunnitelmien esittämisestä ja arvioinnista sekä arviointiprosessin avoimuus saavat korkeimmat mahdolliset pisteet.

ATT arvioi vuosittain tiedeyhteisön toimijoiden avoimen tieteen toteuttamisen kypsyystasoa. Tutkimusrahoittajien avoimen tieteen periaatteita ja toimintatapoja on arvioitu kahdesti. Viime viikolla julkaistussa raportissa Akatemian kypsyystaso nousi viisiportaisen skaalan neljännelle tasolle, yhden paremmaksi edellisen vuoden arvioinnista. ATT-hankkeen mukaan Akatemia tukee avoimuutta johdonmukaisesti ja vakiintuneesti.  Se on myös aikaansaava, proaktiivinen sekä kykenevä itsekin käyttämään ja tuottamaan avointa tietoa ja aineistoja luotettavalla tavalla.

Akatemian sijoitus tutkimuksen avoimuuden edistäjänä on nyt sama neljäs taso kuin ulkomaisilla tutkimusrahoittajilla tai -ohjelmilla EU:n Horizon2020:lla ja Itävallan FWF:lla, jotka ovat jo pitkään työskennelleet avoimuuden parissa. Yliopistokategoriassa Helsingin yliopisto saavutti vuonna 2016 ainoana korkeimman eli viidennen tason.

Vertailu ei ole yksiselitteistä, sillä vuosittain vaatimukset ja avoimuuden toteuttamisen mahdollisuudet muuttuvat ja kehittyvät. Saavutetulla tasolla pysymiseen vaikuttaa, miten hyvin arvioitava organisaatio lunastaa paikkansa avoimen tieteen toimijana, kun koko tiedeyhteisö edistää avoimen tieteen periaatteita ja kehittää sen käytäntöjä  ja käyttöönottoa.

Vuoden 2017 raportti 

Viimeksi muokattu 28.11.2017
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »