EN
Uusia hoitokeinoja kehitteillä Parkinsonin tautiin

Uusia hoitokeinoja kehitteillä Parkinsonin tautiin

20.7.2016

Hermosolututkimuksella voidaan löytää uusia hoitokeinoja Parkinsonin tautiin. Tutkija Jaan-Olle Andressoon johtamassa riskirahoitushankkeessa tutkitaan hermosolujen käyttäytymistä uudella lähestymistavalla: lisäämällä elimistöön siellä luonnostaan esiintyviä hermokasvutekijöitä.

Hermokasvutekijät ovat elimistön omien solujen erittämiä proteiineja, joilla on keskeinen tehtävä hermosolujen kehityksessä ja toiminnan ylläpidossa. Hermokasvutekijöitä voidaan käyttää apuna hermorappeumasairauksien hoidossa, koska ne suojaavat hermosoluja erilaisilta vaurioilta. Andressoon Helsingin yliopistossa johtama tutkimusryhmä keskittyy etenkin Parkinsonin tautiin.

”Hermosolujen muodostamien prosessiverkostojen suojaaminen ja palauttaminen Parkinsonin taudissa on nykyisillä työkaluilla mahdotonta. Pyrimme käyttämään mahdollisimman luonnollisia keinoja neuroniverkostojen korjaamiseen”, kertoo Andressoo.

Uutta mullistavaa hoitokeinoa kehittämässä

Aivojen kehitystä ja ylläpitoa säätelevät tarkasti kontrolloidut kemialliset viestit. Hermokasvutekijät toimivat tässä prosessissa kemoattraktantteina, jotka ohjaavat hermosolun viejähaarakkeiden kasvua oikeaan suuntaan. Hermokasvutekijät ovat pieniä proteiineja, joita erittyy aivojen omista soluista.

”Tutkimme siis, kuinka hermokasvutekijöiden toimintaa voidaan kontrolloida luonnollisesti. Käyttämiemme eläinmallien avulla voimme analysoida, voidaanko aivojen omia hermokasvutekijöitä lisäämällä suojella ja palauttaa aivojen neuroniverkostoja”, toteaa Andressoo.

Andressoo toivoo ryhmänsä luovan mullistavan, turvallisen ja tehokkaan hoitokeinon aluksi Parkinsonin tautiin. Myöhemmin tutkimusta voidaan jalostaa myös muihin hermostorappeumasairauksiin ja keskushermoston traumoihin.

Lupaavia tuloksia on jo saatu

Ryhmä on jo saanut merkittäviä tuloksia kehitettyään uuden mikroRNA-molekyyleihin pohjautuvan menetelmän, jolla voidaan lisätä hermokasvutekijä GDNF:n määrää aivoissa. GDNF on yksi lupaavimmista hoitokeinoista Parkinsonin tautiin. Tulokset on julkaistu PLOS Genetics -julkaisussa.

”Myös seuraavan tutkimusvaiheemme tulokset, joita ei ole vielä julkaistu, vaikuttavat lupaavilta. Tutkimustulokset liittyvät uusien hoitokeinojen kehittämiseen Parkinsonin tautiin”, paljastaa Andressoo.

Andressoo toivoo tutkimuksensa avaavan uuden tutkimuskentän.

”Ennen geenejä poistettiin (knock-out), mutta toivon, että tutkimukseni myötä geenin ilmentymistä voidaankin lisätä (knock-up). Tutkimukseni auttaa ymmärtämään, mitkä geenit voivat estää tai hoitaa tiettyä tautia tietyssä vaiheessa.”

Andressoon mukaan riskirahoituksen saaminen mahdollisti hänen tutkimuksensa jatkumisen.

”Edellinen rahoitukseni oli juuri loppumassa ja pystyin jatkamaan tutkimustani tämän rahoituksen turvin. Riskirahoituksen avulla kehitettiin myös tietoa, joka oli oleellista Suomen Akatemian, ERC- ja muiden rahoitusten haussa. Olen todella kiitollinen saamastani rahoituksesta.”

Teksti: Anna-Riikka Oravakangas
Kuva: Anita Westerback

Viimeksi muokattu 20.7.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »