Suomalainen Tiedeakatemia palkitsi Kaisa Matomäen

14.12.2016

Suomalaisen Tiedeakatemian hallitus on myöntänyt vuoden 2016 Väisälän palkinnot kolmelle huippututkijalle, joista yksi on akatemiapalkinnon saanut akatemiatutkija Kaisa Matomäki. Muut palkitut ovat Aalto-yliopiston professori Peter Liljeroth ja Ilmatieteen laitoksen professori Minna Palmroth, joka on Akatemian verkkosivujen blogisti.

Väisälän palkinnot myönnetään vuosittain aktiivivaiheessa oleville, jo ansioituneille tutkijoille. Palkinnot myöntää Suomalaisen Tiedeakatemian hallitus Väisälän rahastosta matemaattis-luonnontieteellisille aloille. Palkinnot ovat suuruudeltaan 15 000 euroa.

Professori Peter Liljeroth on sukupolvensa johtavia nanotieteen tutkijoita. Liljeroth valmistui tohtoriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2002. Hän on työskennellyt nanotutkijana Hollannissa ja Sveitsissä mutta palasi Aalto-yliopistoon fysiikan professoriksi vuonna 2011. Hänen tutkimusryhmänsä tutkimusalue on kokeellinen nanotiede: molekyylitason mittakaavan rakenteiden ja niiden elektronisten ominaisuuksien tutkimus.

Professori Liljeroth on toiminut akatemiatutkijana, ja hän on saanut European Research Councilin (ERC) rahoituksen tutkimushankkeelleen. Hänen tutkimustyönsä on saanut myös laajaa näkyvyyttä muun muassa arvostetuissa Nature- ja Science-julkaisuissa.

Akatemiatutkija Kaisa Matomäkeä pidetään yhtenä parhaimmista nuorista lukuteoreetikoista maailmassa tällä hetkellä. Kaisa Matomäki suoritti maisteriopinnot Turun yliopistossa ja teki lopputyönsä lukuteoriasta vuonna 2005. Hän jatkoi opintojaan Lontoossa, missä väitteli tohtoriksi vuonna 2009. Matomäki on virkavapaalla Turun yliopiston apulaisprofessorin (tenure track) virasta tehden tutkimustaan Suomen Akatemian akatemiatutkijana.

Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Minna Palmroth ryhmineen on kehittänyt maailman tarkimman avaruuden olosuhteita simuloivan mallin. Vlasiator-simulaatio kuvaa aurinkotuulen vaikutusta maan lähiavaruuteen. Simulaatio on mullistanut avaruusfysiikan mallinnuksen. Tutkimusprojekti on saanut myös European Research Councilin (ERC) rahoitusta kahdesti, mikä on poikkeuksellista.

Minna Palmroth väitteli Helsingin yliopistossa vuonna 2003. Fyysikoksi hän ryhtyi, koska halusi selvittää miten maailma toimii. Myös hän on ollut akatemiatutkijana. Palmroth johtaa Ilmatieteen laitoksen avaruustutkimusyksikköä. Ilmatieteen laitokselle on Minna Palmrothin aloitteesta perustettu operatiivinen avaruussääpalvelu, joka toimii osana laitoksen sääpalvelua. Suomi ja Ilmatieteen laitos ovat kansainvälisessä eturintamassa avaruussääpalveluiden kehittämisessä ja ovat erittäin vahvasti verkottuneita kansainvälisiin toimijoihin, osaltaan Palmrothin verkostojen ja aktiivisen toiminnan tuloksena.

Minna Palmroth on myös aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija ja on panostanut vahvasti myös tieteen ja avaruustutkimuksen popularisointiin suurelle yleisölle. Hän toimii aktiivisesti muun muassa Euroopan unionin ohjelmissa sekä arvioijana että asiantuntijatehtävissä.

Lähde: Suomalaisen Tiedeakatemian tiedote

Viimeksi muokattu 14.12.2016
Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
YHTEYSTIEDOT, LASKUTUS  JA
REKISTERISELOSTEET»
KYSYMYKSET JA PALAUTE »