EN
Laboratoriossa kasvatettu hammas voisi korvata hammasproteesit

Laboratoriossa kasvatettu hammas voisi korvata hammasproteesit

27.4.2016

Kokonaisen hampaan rakentaminen elimistön ulkopuolella voi olla tulevaisuudessa mahdollista. Tutkija Anamaria Balicin johtamassa riskirahoitushankkeen tavoitteena on kehittää menetelmä, jolla kokonaisia hampaita voidaan kasvattaa kudosviljelmissä hampaan kantasoluista. Onnistuessaan hanke olisi merkittävä mullistus hammaslääketieteen alalla.

”Minua kiinnostaa se, miten hampaat kehittyvät kantasoluista elävissä elimissä sekä kudosviljelmissä. Tutkimusprojektissa tarkoituksenamme on tuottaa hammaskiillettä, jota ei ole aiemmista yrityksistä huolimatta kyetty tuottamaan solu- tai kudosviljelmissä”, kertoo Balic.

Haastava hammaskiilteen tuotanto

Hammaskiille on elimistön kovin kalkkeutunut kudos. Se suojaa hampaita ja mahdollistaa kovan ruoan hienontamisen. Kiille ei kuitenkaan Balicin mukaan kykene vastustamaan fysikaalisten ja kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa kulumista, ja se kuluu vanhenemisen myötä. Kiilteen kulumista ei voi korvata, koska kiillettä tuottavat solut häviävät jo lapsuuden aikana.

”Ihmiset eivät siis pysty tuottamaan jatkuvasti hammaskiillettä tai muita hampaan kudoksia. Kuitenkin jyrsijät, esimerkiksi hiiret, pystyvät tähän. Tästä syystä käytän hiirtä mallieläimenä pyrkiessäni selvittämään, miten kantasolut erilaistuvat kiillettä tuottaviksi soluiksi eli ameloblasteiksi”, selventää Balic.

Hampaita ei ole toistaiseksi pystytty tuottamaan elimistön ulkopuolella, koska aiemmin ei ole onnistuttu kehittämään olosuhteita, jotka muistuttaisivat kylliksi elävää organismia.

”Hampaan rakenne on vaikea toteuttaa keinotekoisesti. Hampaan kovakudosten, kuten kiilteen kehittyminen, edellyttää niitä tuottavien solujen merkittäviä muodon ja rakenteen muutoksia. Tähän mennessä kehitetyt keinotekoisessa ympäristössä testatut menetelmät eivät ole tukeneet ameloblastien erilaistumista ja normaalin kiilteen tuotantoa”, kertoo Balic.

Hammasproteesien tilalle luonnollinen ratkaisu

Tutkimuksen tuloksia voitaisiin soveltaa kliinisessä työssä potilaiden hammashoidossa. Hampaan kudoksia voitaisiin rakentaa käytettäväksi korjaavassa hammashoidossa.

”Kehitämme tutkimuksellamme luonnollisempaa keinoa korvata puuttuvia hampaita tai korjata hampaita. Hammasproteesit ja -implantit eivät ole luonnollinen eivätkä aina pysyväkään ratkaisu. Esimerkiksi hammasproteesi yhdistettynä huonoon suuhygieniaan voi aiheuttaa vakaviakin sairauksia. Hammashoito on myös kallista, jos esimerkiksi hammaspaikkoja joutuu uusimaan usein. Kun vika korjataan kerralla uudella hampaalla tai hammaskiilteellä, ei näitä ongelmia enää olisi”, kertoo Balic.

Tutkimuksen onnistuminen olisi hammaslääketieteellisellä alalla käänteentekevää ja ratkaisisi vuosikymmeniä jatkuneet yritykset rakentaa hammaskiillettä.

”Suomessa on tehty jo kauan merkittävää tutkimusta hampaan kehityksen säätelystä ja tästä tutkimuksesta saatavat tulokset säilyttäisivät kansainvälisen johtavan asemamme hammaslääketieteen tutkimuskentällä.”

Tutkimuksella voidaan parantaa elämänlaatua

”Tieteen tulee olla edistyksellistä ja haasteellista, jotta sillä voidaan parantaa yhteiskuntaa ja elämisen laatua”, Balic pohtii. Haasteellisen tutkimuksen riskeihin on osattava varautua.

Balic on sitä mieltä, että riskihankkeilla on myönteinen vaikutus suomalaiseen tieteeseen ja hän haluaa olla myös mukana edistämässä Suomen tiedettä.

”Suurin osa maailman maista vähentää tällä hetkellä tutkimuksen rahoitusta. Riskiprojektien rahoittaminen osoittaa edistyksellisyyttä ja tulevaisuuteen suuntautuvaa toimintaa Suomessa. Rahoitus kannustaa ja motivoi minua tekemään parhaani projektin myönteisestä sen loppuun saakka. Tekemällä parhaani haluan myös varmistaa sen, että tällainen rahoitusmuoto olisi mahdollista myös tuleville tutkijoille”, toteaa Balic.

Teksti: Anna-Riikka Oravakangas
Kuva: Anita Westerback

Viimeksi muokattu 16.5.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »