SV EN
Mobiilipilvilaskenta eläköittää konesalit

Mobiilipilvilaskenta eläköittää konesalit

9.9.2016

Tutkijatohtori Eemil Lagerspetz aikoo siirtää laskennan tietokoneilta taskulaitteille ja konesaleista koteihin.

Helsingin yliopistossa tutkitaan pilvilaskennan toteuttamista mobiililaitteilla. Mobiilipilvilaskenta tarkoittaa laskentaa älypuhelimilla tai muilla ympäristön mobiili- tai Internet of Things -laitteilla, kuten älytelevisioilla ja älyjääkaapeilla. Pilvilaskenta ilman mobiililaitteita tarkoittaa suurikokoisten tehtävien suorittamista toisiinsa verkkoyhteydessä olevilla tietokoneilla. Perinteisessä laskennassa tehtävät suoritetaan samaan fyysiseen tilaan kerätyillä tietokoneilla.

Tulevaisuudessa mobiilipilvilaskentaa voitaisiin suorittaa muun muassa työpaikoilla, kodeissa ja yliopistoissa. Esimerkiksi öisin tai työpäivien aikana langattomaan verkkoon kytkettyä älypuhelinta voitaisiin käyttää osana mobiilipilvilaskentaa.

"Tällä tavalla hyödynnettäisiin puhelimien muodossa hajallaan olevaa laskentatehoa. Samalla älypuhelimet tekisivät jotakin järkevää myös silloin, kun ne eivät ole käytössä”, Lagerspetz sanoo.

Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa kehitetään älypuhelimille laskenta-alustaa, jonka voisi ladata sovelluksena omaan älypuhelimeensa.

"Kuka tahansa voisi osallistua laskentaan ja sitä kautta tieteen tekemiseen asentamalla sovelluksen älypuhelimeensa”, Lagerspetz sanoo.

Mobiilipilvilaskennalla on kaikesta huolimatta ongelmansa. Samassa tilassa mobiililaitteet pystyvät laskemaan tehokkaasti niille annettua yhteistä laskentatehtävää. Ongelmallista olisi se, jos laitteet siirtyvät ihmisten mukana pois yhteisestä tilasta.

”Laskennan tulokset pitäisi työpaikalla kokouksen päätyttyä tallentaa jonnekin, jotta keskeneräistä laskentaa voitaisiin jatkaa myöhemmin muualla”, Lagerspetz sanoo.

 

Älypuhelinten energiatehokkuus yllättää

Mobiililaitteet ovat noin kymmenen kertaa energiatehokkaampia verrattuna tavallisiin pöytä- tai palvelintietokoneisiin. Suuri määrä älypuhelimia kykenee samaan laskentatehoon perinteisen palvelintietokoneen kanssa, mutta huomattavasti pienemmällä energiankulutuksella. Jo alle kymmenellä älypuhelimella laskenta tapahtuu suhteellisen nopeasti.

”Tiesimme ennestään, että mobiililaitteet käyttävät vain pienen määrän energiaa, eli ne ovat hyvin energiatehokkaita. Yllättävää on se, että niiden laskentatehokkuus ei jää kauas palvelintietokoneiden tehosta”, Lagerspetz sanoo.

Esimerkiksi päällä oleva ja samaan aikaan laskentaa suorittava älytelevisio kuluttaa vain yhdestä kahteen wattiin enemmän energiaa siihen verrattuna, että sillä ei suoritettaisi samanaikaisesti laskentaa.

”Myös hiilijalanjälkeä voitaisiin pienentää siirtymällä energiatehokkaampaan laskentaan mobiili- ja Internet of Things -laitteilla”, Lagerspetz sanoo.

Laskenta jalkautuu ihmisten mukana ympäristöön

Onnistuessaan mobiilipilvilaskenta siirtää laskennan mobiili- ja Internet of Things -laitteiden mukana sinne, missä ihmisetkin ovat. Tulevaisuudessa laitteet voisivat laskea esimerkiksi säätiedotusta, trombeja tai maanjäristyksiä.

"Kevyet laskentatehtävät voitaisiin suorittaa tulevaisuudessa älypuhelimilla ja Internet of Things -laitteilla. Isot energiatehottomat tietokoneet saattavatkin joutua eläkkeelle”, Lagerspetz sanoo.

Pienet mobiili- ja Internet of Things -laitteet voisivat muodostaa keskenään myös oman langattoman verkkonsa. Siinä laitteet voisivat valita joukostaan parhaan langattoman verkkoyhteyden, jolla laitteet ottavaisivat yhteyden laskentatehtävän antavaan organisaatioon.

Laskentatulokset syntyisivät entistä nopeammin, ja verkkoyhteydet eivät tukkeutuisi yhtä herkästi kuin nykyään. Muun muassa sijaintitiedot voisivat syntyä lähiympäristön Internet of Things -laitteiden laskennasta.

"Laskenta voitaisiin tuoda ruohonjuuritasolle eli sinne, missä puhelimet ja ihmisetkin ovat”, Lagerspetz sanoo.

Teksti, kuvat ja video: Niina Kellinsalmi

 

Viimeksi muokattu 13.9.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »