EN

Huippuyksikköohjelman tavoitteena tieteen uudistuminen

24.2.2016

Suomen Akatemia uudistaa huippuyksikköohjelmansa. Tavoitteena on tieteen uudistuminen, mahdollisuudet tutkimuksellisen riskin ottamiseen ja uudet avaukset. Huippuyksikköohjelman tulevat linjaukset kiinnostivat tutkimusyhteisöä laajasti helmikuussa Helsingissä pidetyssä infotilaisuudessa.

”Suomen Akatemia on rahoittanut huippuyksiköitä jo vuodesta 1997 alkaen. Tuolloin asetetut tavoitteet tutkimuksen laadun nostamisesta ja kansainvälisen huipun tavoittamisesta on varsin hyvin saavutettu. Huippuyksiköt ovat onnistuneet vahvistamaan suomalaisia tutkimusympäristöjä muun muassa kehittämällä tutkimusinfrastruktuureja, ja niistä on tullut myös kansainvälisesti houkuttelevia yhteistyötahoja”, Suomen Akatemian tutkimuksesta vastaava ylijohtaja Marja Makarow kuvaili.

Huippuyksikköohjelman uudistamisen elementit nousevat Suomen Akatemian strategiasta, jossa keskiössä ovat tutkimuksen laatu ja vaikuttavuus sekä tieteen uudistuminen.  

”Tieteen uudistumisen näkökulmasta huippuyksikköohjelmassa suositaan läpimurtotutkimusta ja avataan rahoitusmahdollisuuksia nykyistä enemmän myös nuoremman tutkijasukupolven edustajille, joilla on mahdollisuuksia saavuttaa huipputaso”, Makarow sanoi. Tieteen uudistuminen voi huippuyksiköissä toteutua uusien tutkimusaiheiden, menetelmien, lähestymistapojen tai tutkimusryhmien muodossa.

Tutkijoiden tulee tuoda huippuyksikköhakemuksissaan esille, minkälaista vaikuttavuutta heidän tutkimuksellaan ennakoidaan olevan yli perinteisen tieteellisen vaikuttavuuden. Vaikuttavuuden painottaminen nousee Akatemian strategian painopisteistä.

”Tutkimusryhmien tulee terävöittää näkemystään siitä, minkälaista yhteiskunnallista vaikuttavuutta heidän tieteenalallaan voi olla. Jatkossa rahoitusta saaneiden huippuyksiköiden odotetaan myös raportoivan saavutuksistaan vaikuttavuuden saralla”, Makarow tiivisti seminaarissa.  

Huippuyksikkökausi pitenee kahdeksaan vuoteen

Huippuyksikön rahoituskausi pitenee kuudesta vuodesta kahdeksaan, mikä Makarowin mukaan antaa paremman mahdollisuuden tutkimuksellisen riskin ottamiseen.  Ensimmäisen nelivuotiskauden jälkeen yksikölle tehdään tieteellinen arviointi. Arvioinnin tulokset ratkaisevat yksikön jatkorahoituksen tason, joka voi arvioinnin perusteella joko nousta, laskea tai päättyä kokonaan.

Arviointi mahdollistaa huippuyksiköiden edistymisen tiiviimmän seurannan ja isäntäorganisaatiolle mahdollisuuden varautua muuttuvaan rahoitustilanteeseen, ja ennakoida huippuyksikön tulevaisuutta Akatemian rahoituskauden päättyessä. Uudistuksessa vahvistetaan isäntäorganisaation roolia. Isäntäorganisaation kanssa toteutettava pitkäjänteinen yhteisrahoitus mahdollistaa sekin entistä vahvemmin tutkimuksellisen riskin ottamisen.

Seuraava huippuyksikköohjelman aiehaku käynnistyy huhtikuun 2016 haussa. Aiehakuun osallistuneista hakemuksista kutsutaan varsinaiseen hakuun parhaiksi arvioidut hankkeet. Seuraavan huippuyksikköohjelman rahoituskausi alkaa 1.1.2018.

Aikaisemmista huippuyksiköistä bibliometrinen analyysi

Infotilaisuudessa julkistettiin myös vastavalmistunut bibliometrinen analyysi päättyneiden huippuyksiköiden tuloksellisuudesta julkaisuaktiivisuuden ja julkaisujen vaikuttavuuden näkökulmasta. Leidenin yliopiston toteuttama bibliometrinen analyysi kertoo, että huippuyksiköissä tehty tutkimus on selkeästi laadukkaampaa kuin vastaava alan muu suomalainen tutkimus. Huippuyksiköiden korkea tieteellinen tuotanto ei kuitenkaan riitä nostamaan suomalaisen tieteen tasoa yli maailman keskiarvon.

Lisäksi selvityksestä käy ilmi, että huippuyksiköiden julkaisujen tieteellinen vaikuttavuus on korkeimmillaan silloin, kun kirjoittajina on mukana kansainvälisiä yhteistyökumppaneita.

Teksti: Riitta Tirronen
Kuva: Kari Likonen

Lisätietoja

  • Infotilaisuuden esitysaineisto ja CWTS Leidenin raportti
  • Huippuyksikköohjelman uudistamisesta: ylijohtaja, tutkimus, Marja Makarow, p. 029 533 5002, etunimi.sukunimi (at) aka.fi
  • Tulevasta hausta: tiedeasiantuntija Maiju Gyran, p. 029 533 5015, etunimi.sukunimi (at) aka.fi
  • Tutkimusinfrastruktuureista: johtava tiedeasiantuntija Merja Särkioja, p. 029 533 5111, etunimi.sukunimi (at) aka.fi
Viimeksi muokattu 10.3.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »