EN

Fotosynteesille haitallisena pidetty reaktio onkin hyödyllinen

24.3.2016

Fotosynteesin tehokkuutta laskeva reaktio on kasvin tapa suojella itseään laajemmilta vaurioilta, selvisi akatemiaprofessori Eva-Mari Aron johtamassa ja Suomen Akatemian osittain rahoittamassa tutkimuksessa, joka tehtiin Turun yliopistossa. Havainto on tärkeä, jotta fotosynteesiä ei pyritä tehostamaan väärillä keinoilla.Tutkimustulos julkaistiin arvostetussa Nature Plants –tiedelehdessä.

Kasvit yhteyttävät valoenergian avulla hiilidioksidista ja vedestä hiilihydraatteja, jotka toimivat elämän rakennuspalikoina ja energialähteenä. Fotosynteesin sivutuotteena syntyy happea, joka samaan aikaan aiheuttaa yhteyttämistä hidastavia sivureaktioita.

– Fotosynteesi on kehittynyt olosuhteissa, jossa ilmakehän happipitoisuus oli matala ja hiilidioksidipitoisuus korkea. Fotosynteettisten organismien maailmanvalloituksen myötä ilmakehän happipitoisuus on noussut, jolloin sivurektiot ovat muodostuneet ongelmaksi fotosynteesille, kertoo molekulaarisen kasvibiologian yliopisto-opettaja Mikko Tikkanen Turun yliopistosta.

Kasvit ovat kehittäneet suojamekanismeja sivureaktioita vastaan, mutta niistä huolimatta vaurioita ei voi kokonaan välttää. Akatemiaprofessori Eva-Mari Aron johtama tutkimusryhmä huomasi, että vaurioituminen muuttaa valoreaktio I:ksi kutsutun fotosynteesin varhaisen reaktion toimintaa. Vaurioitunut valoreaktio I alkaa haihduttaa ylimääräistä viritysenergiaa ja lakkaa tuottamasta NADPH-molekyylejä, mikä on sen normaali tehtävä.

Fotosynteesin valoreaktioiden roolien tunteminen on tärkeää fotosynteesikoneiston evoluution ymmärtämisen kannalta.

– Kun roolit tunnetaan, fotosynteesiä ei pyritä tehostamaan väärillä keinoilla. Uusi tieto auttaa näkemään keinotekoisen fotosynteesin kehittämisen tiellä olevat ongelmakohdat, Tikkanen sanoo.    

Lähde: Nature Plants ja Turun yliopisto   

Artikkeli Nature Plants –tiedelehdessä http://www.nature.com/articles/nplants201635

Turun yliopiston tiedote https://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/Uutiset/Sivut/fotosynteesille-haitallisena-pidetty-reaktio-onkin-hyodyllinen.aspx

 

 

 

Viimeksi muokattu 24.3.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »