SV EN
Akatemia toivoo ehdotuksia uusiksi akatemiaohjelmiksi

Akatemia toivoo ehdotuksia uusiksi akatemiaohjelmiksi

21.11.2016

Suomen Akatemia uudistaa akatemiaohjelmiensa aiheprosessia. Akatemia kerää ehdotuksia uusiksi ohjelmiksi tutkijayhteisöltä avoimella kyselyllä joulukuussa 2016. Akatemian verkkosivuilla auki olevaan kyselyyn kuka tahansa saa lähettää ehdotuksia tutkimusta uudistaviksi aiheiksi. Tutkimusta voidaan uudistaa esimerkiksi uusien aihevalintojen, menetelmien tai lähestymistapojen avulla.

”Strategisen tutkimuksen teemaehdotuksissa on hyödynnetty avoimuutta alusta asti. Uskon, että tutkimusyhteisöltä tulee paljon ehdotuksia myös akatemiaohjelmien aiheiksi. Tutkijoiden ehdotuksista saamme ideoita ja signaaleja siitä, mitä aihekokonaisuuksia kannattaa rahoittaa laajempana ohjelmakokonaisuutena”, kertoo akatemiaohjelmayksikön johtaja Arja Kallio.

Akatemiaohjelma on tiedelähtöinen, temaattinen ja tavoitteellinen tutkimushankekokonaisuus, joka uudistaa tutkimusta ja tavoittelee tieteellistä ja muuta vaikuttavuutta. Ohjelmissa korostetaan monitieteistä ja tieteidenvälistä tutkimusotetta sekä kansainvälistä yhteistyötä. Ohjelmien rahoitusaika on vähintään neljä vuotta. Vuonna 2016 Akatemia rahoittaa 11 akatemiaohjelmaa.

”Kysymys on tieteen uudistamisesta, emmekä tavoittele pikavoittoja. On oltava uskallusta ottaa riskejä, jotka onnistuessaan tuottavat tieteellisiä läpimurtoja. Tämä on pitkäjänteistä työtä”, Kallio sanoo.

Saaduista ehdotuksista ohjelmapäälliköt valmistelevat temaattisia kokonaisuuksia tieteellisten toimikuntien yhteistä työpajaa varten. Työpajassa ehdotuksia arvioidaan, muokataan ja työstetään uusiksi akatemiaohjelmaehdotuksiksi. Ehdotukset voivat olla erikokoisia, ja niiden kokonaisrahoitus voi vaihdella viidestä 12 miljoonaan euroa. Akatemiaohjelmaehdotuksista puolestaan päättää Akatemian hallitus loppuvuodesta 2017. Uudet akatemiaohjelmat avautuvat tutkijoille haettavaksi keväällä 2018.

Avoimella aihehaulla pyritään lisäämään toiminnan avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, mutta ennen kaikkea edistämään tieteen uudistumista.

”Kyselyssä tutkijoita pyydetään vastaamaan lyhyesti kysymyksiin ehdotuksen aiheesta, tieteenalasta, perusteluista, merkityksestä tieteen uudistumiselle ja tieteellisestä ja yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta. Ehdotuksen voi laatia myös englannin kielellä. Tutkijoilta kysymällä olemme tieteen eturintamassa. Esimerkiksi systeemibiologia on sellainen aihealue, jota rahoitimme ohjelmana kauan ennen kuin tutkimusalasta oli tullut laajasti tunnettu”, sanoo Kallio.

Jos ehdotuksia tulee paljon, niin hyvätkään ideat eivät mene hukkaan, vaan ne saatetaan toteuttaa ohjelmina seuraavan kahden vuoden aikana. Akatemiaohjelmien tarkoitus on kasvaa vuosien aikana suuremmiksi, esimerkiksi kansainvälisellä yhteistyöllä, kun aiheet ovat kiinnostavia myös laajemman kansainvälisen tutkijakunnan ja rahoittajien näkökulmasta.


Suomen Akatemia kerää tutkijoilta ja tutkimusryhmiltä ehdotuksia uusiksi akatemiaohjelmiksi. Aihe-ehdotusten tulee uudistaa alansa tutkimusta esimerkiksi uusien aihevalintojen, menetelmien tai lähestymistapojen avulla. Aiheen tulee olla yksittäistä tutkimushanketta laajempi kokonaisuus. Lue lisää ehdotuksen jättämisestä
täällä.

Laadi ehdotus uudeksi akatemiaohjelmaksi 31.12.2016 mennessä osoitteessa: https://www.webropolsurveys.com/S/D21D3018CA63EB31.par.

Lisätietoa käynnissä tai suunnitteilla olevista akatemiaohjelmista: www.aka.fi/akatemiaohjelmat.

Lisätietoa

  • Arja Kallio, yksikönjohtaja, akatemiaohjelmayksikkö
    p. +358 295 33 5037, arja.kallio@aka.fi


Suomen Akatemian viestintä
Joonas Aitonurmi
p. 029 5335 153
joonas.aitonurmi@aka.fi

Viimeksi muokattu 21.11.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »