EN

Kalojen määrä säätelee järvien metaanipäästöjä

5.11.2015

Jyväskyläläiset tutkijat osoittavat, että kalat voivat lisätä metaanin mikrobiologista hapetusta järvessä syömällä mikrobeja ravinnokseen käyttävää eläinplanktonia. Tämä vähentää järvistä ilmakehään vapautuvan metaanin määrää. Tämä ilmenee Suomen Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta.

Professori Roger Jonesin johtamassa hankkeessa pieni kalaton metsäjärvi jaettiin muoviverholla kahteen osaan, joista toiseen istutettiin kaloja. Kalojen lisäys toistettiin kolmena vuonna. Samalla seurattiin kalojen vaikutusta eläinplanktoniin, metaania hapettavien bakteerien ja metaanipäästöjen määriin. Tulosten mukaan järvestä ilmakehään vapautuvan metaanin määrä oli lähes kymmenkertainen järven kalattomalla puolella.

Nyt julkaistut tulokset ovat ensimmäinen osoitus siitä, että selkärankaiset kuluttajat voivat vaikuttaa ravintoverkkojen rakenteeseen ja toimintaan aina mikrobitasolle asti. Siten ne voivat vaikuttaa mikrobien säätelemään hiilen kiertoon ja esimerkiksi kasvihuonekaasupäästöihin.

Suomalaiseen maisemaan tyypillisesti kuuluvat humuspitoiset metsäjärvet ovat myös maailmanlaajuisesti yleisiä ja merkittäviä kasvihuonekaasujen lähteitä. Nyt julkaistun tutkimuksen merkittävyyttä ilmastonmuutoksen kannalta lisää se, että metaani on yli neljä kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu verrattuna hiilidioksidiin.

Tämä tutkimus osoitti miten ravintoverkon rakenteella kaloista aina mikrobitasolle on merkitystä järvien ja ilmakehän vuorovaikutuksessa. Tutkijat painottavat tarvetta yhdistää ekosysteemitason tutkimuksessa ravintoverkkojen kaikki tasot ja biogeokemialliset prosessit.

Tutkimus on julkaistu arvostetussa Nature Communications -tiedelehdessä.

Lähde: Jyväskylän yliopiston tiedote

Julkaisun tiedot

Top consumer abundance influences lake methane efflux

  • Shawn P. Devlin, Jatta Saarenheimo, Jari Syväranta & Roger I. Jones, Published online: 4 November 2015 | doi 10.1038/ncomms9787
Viimeksi muokattu 5.11.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »