Vuoden 2014 Millennium-teknologiapalkinto fyysikko Stuart Parkinille

9.4.2014

Tekniikan Akatemia TAF on tänään julkistanut vuoden 2014 Millennium-teknologiapalkinnon saajaksi professori Stuart Parkinin. Voittajaa juhlitaan palkintoseremoniassa Helsingissä keskiviikkona 7. toukokuuta 2014. Palkintosumma on miljoona euroa. Aiempia tekniikan innovaatioista myönnettävän palkinnon saajia ovat olleet mm. World Wide Webin luoja Sir Tim Berners-Lee ja eettisen kantasolututkimuksen pioneeri Shinya Yamanaka.

Professori Parkinille myönnetään vuoden 2014 Millennium-teknologiapalkinto tunnustuksena innovaatioista, jotka ovat mahdollistaneet magneettisten muistien tallennuskapasiteetin lisäämisen tuhatkertaiseksi. Parkinin innovaatioiden ansiosta tiedon tallennuskapasiteetti on kasvanut merkittävästi, mikä puolestaan on edistänyt suurten palvelinkeskusten ja pilvipalveluiden, sosiaalisten verkostojen sekä musiikin ja elokuvien verkkolevityksen kehittymistä.

"Olen erittäin onnellinen ja innoissani Millennium-teknologiapalkinnosta, onhan se yksi tiedeyhteisön tärkeimpiä palkintoja. Se on myönnetty viimeisen vuosikymmenen aikana eturivin tutkijoille. Aiemmat palkinnonsaajat ovat olleet verrattomia tieteen tekijöitä, joiden tutkimuksella on ollut käänteentekevä vaikutus. Olen nöyrä ja ylpeä saadessani vastaanottaa tämän palkinnon, joka on hieno tunnustus tiedeyhteisöltä työni arvosta ja sen vaikutuksesta koko maailmaan", Parkin sanoo.

Parkin on johtava tutkija spintroniikan alalla. Kaikki tieto on saatavilla verkossa sen lukemiseen käytetyn pienen, spintroniikkaa hyödyntävän laitteen kautta. Nykyaikainen verkkomaailma on mahdollinen pitkälti näiden nanometrien kokoluokkaa olevien magneettisten rakenteiden ansiosta. Esimerkiksi levyasemia käytetään tallennusvälineenä, sillä ne ovat niissä käytetyn spintroniikan ansiosta erittäin kustannustehokkaita. Professori Parkin viittaa arvioihin, joiden mukaan kaikki ihmiskunnan historian aikana kertynyt tieto olisi helposti tallennettavissa maailmassa yhden kuukauden aikana tuotetuille levyasemille.

"Millennium-teknologiapalkinto myönnetään professori Stuart S. P. Parkinille (Ph.D.) tunnustuksena hänen uraauurtavasta panoksestaan spintroniikan materiaaleja koskevan tutkimuksen ja sovellusten alalla, työstä, joka johtaa digitaalisen informaation tallennuskapasiteetin merkittävään kasvuun. Parkinin saavutukset ovat tuntuvasti myötävaikuttaneet big data -vallankumouksen syntymiseen ja ratkaisevasti muuttaneet ihmiskunnan tiedonsaantia", palkintolautakunta lausuu voittajasta.

Millennium-teknologiapalkinto on suomalainen kunnianosoitus ihmisten elämänlaatua parantavan teknologian kehittäjille. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi teknologisesta innovaatiosta, joka parantaa merkittävästi ihmisten elämänlaatua nyt ja tulevaisuudessa. Palkinnon myöntää riippumaton Tekniikan Akatemia -säätiö, jonka taustalla toimivat suomalainen tiedeyhteisö, elinkeinoelämä ja Suomen valtio. Tekniikan Akatemian hallitus valitsee palkinnonsaajan kansainvälisen palkintolautakunnan ehdotuksesta. Palkintolautakunta koostuu arvostetusta joukosta johtavia suomalaisia ja kansainvälisiä tieteen ja teknologian asiantuntijoita.

Lähde: Tekniikan Akatemian tiedote

Lue lisää aiheesta:

www.technologyacademy.fi

www.millenniumprize.fi

 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »