EN

Varoitusvärien tehokkuus vaihtelee vuodenaikojen mukaan

(23.9.2014)

Vuodenaikainen vaihtelu saalistajayhteisön rakenteessa vaikuttaa siihen, miten tehokkaasti saalislajien varoitusvärit toimivat. Tuoreessa tutkimuksessa todetaan, että varoitusvärien näkyvyys lisää perhosentoukkiin kohdistuvaa saalistusta aikoina, jolloin ympäristössä on paljon kokemattomia saalistajia. Tutkimuksen toteutti Suomen Akatemian Biologisten vuorovaikutusten huippuyksikössä työskentelevän professori Johanna Mappesin tutkimusryhmä Jyväskylän yliopistosta.  

Osa saalislajeista piiloutuu saalistajilta kryptisen eli ympäristöön sulautuvan värityksen avulla, osa taas mainostaa olemassaoloaan kirkkaalla värityksellä. Varoitusvärit ovat aina tehokkaampia saalistuksen estäjiä kuin kryptinen väritys, mutta jos saalistaja on kokematon, varoitusvärit saattavat altistaa saalislajin saalistajien havaittavaksi.

Tutkimuksen mukaan perhosen toukkien varoitusvärit suojaavat yksilöitä parhaiten keväisin ja syksyisin, kun saalistajat ovat kokeneita ja oppineet varoitussignaalien merkityksen. Keskellä kesää kokemattomia saalistajia on enemmän ja varoitusvärillisten toukkien näkyvyys lisää niihin kohdistuvaa saalistusta.  Kesällä kryptinen väritys suojaa siis parhaiten saalistukselta.

Tämä ajallinen vaihtelu varoitusvärillisten ja kryptisten perhosentoukkien suhteellisessa kelpoisuudessa on vaikuttanut myös eri perhoslajien toukkien varoitusvärityksen evoluutioon, sillä keskikesällä toukkina elävissä perhoslajeissa on suhteellisesti vähemmän varoitusvärillisiä lajeja kuin keväällä ja syksyllä toukkana elävillä. Keskikesän kova valintapaine selittää myös osaltaan sen, että ainoastaan alle viisi prosenttia suomalaisista perhoslajien toukista hyödyntää värikästä puolustusstrategiaa ja suurin osa niistä yrittää piilotella saalistajien silmiltä suojavärein.

Lisätietoja:

Mappes J, Kokko H, Ojala K & Lindström L. Seasonal changes in predator community switch the direction of selection for anti-predatory defences. Nature Communications doi 10.1038/ncomms6016

 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »