Turvallisuusteemalle on vahva yhteiskunnallinen ja tutkimuksellinen tilaus

Suomen Akatemian huhtikuun 2014 haussa avataan suunnattu haku yhteiskuntatieteiden, humanististen ja kulttuurin tutkimuksen aloille teemasta ”Yhteiskunnallinen turvallisuus”. Hakua ennakoiden Akatemiassa järjestettiin helmikuussa tutkiva työpaja. Työpajan tavoitteena oli huomioida yhteiskunnallisen turvallisuuden tutkimuksen keskustelussa myös humanististen ja yhteiskuntatieteiden näkökulmat: turvallisuus on kuitenkin viime kädessä yhteiskuntaan ja ihmisiin liittyvä kysymys.

”Ihminen on aina taustalla, silloinkin kun puhutaan esimerkiksi tekniikan, tietojen, valtioiden ja järjestelmien turvallisuudesta. Siksi on tärkeää, että tutkitaan myös turvallisuuden yhteiskunnallisia, kulttuurisia ja inhimillisiä ulottuvuuksia”, painotti tilaisuuden avannut professori Olli Mäenpää, Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunnan puheenjohtaja.

Maaliskuussa haettavaksi tulee kansainvälinen Horizon2020 Secure Societies -ohjelma

Työpajassa pohdittiin, miten yhteiskunnallista turvallisuutta kehitetään säilyttäen silti avoin pohjoismainen demokratia ja vuorovaikutus. Lisäksi kartoitettiin sitä, millaista humanistista ja yhteiskunnallista tutkimusta aiheesta Suomessa tarvitaan. Työpaja myös asemoi haun teemoja suhteessa tilaisuudessa esiteltyihin muihin kansallisiin ja kansainvälisiin turvallisuuden ohjelmiin, mm. maaliskuussa 2014 hakuun tuleva Horizon2020 Secure Societies -ohjelmaan.


Professori Olli Mäenpää ilahtui siitä, että turvallisuustyöpaja herätti näin suurta ja monitieteistä kiinnostusta.

”Toivottavasti tilaisuus ja suunnattu haku virittävät tutkijoita verkottumiseen ja myös laatimaan hakemuksia HORIZON2020 yhteiskunnallisen turvallisuuden ohjelmaan. Odotan runsaasti monipuolisia hakemuksia, myös humanisteilta ja kulttuurin tutkijoilta”, sanoo Mäenpää.

Monenlaiset yhteiskunnan ilmiöt vaikuttavat yhteiskunnallisen turvallisuuden kokemiseen

Työpajan paneelikeskusteluun osallistuivat professori Anne Alvesalo-Kuusi Turun yliopistosta, Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Timo Härkönen valtioneuvoston kansliasta, tutkimusjohtaja Olli Kangas Kansaneläkelaitokselta, sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen sisäasiainministeriöstä ja professori Tarja Väyrynen Tampereen yliopistosta. Juontajana toimi professori Pirjo Markkola Jyväskylän yliopistosta.

Panelistit nostivat esiin hyvin erilaisia turvallisuuteen liittyviä näkökulmia, kuten odottaa saattaakin.

”Tehokkaimmin turvallisuutta taitavat taata muun muassa yhteiskunnan avoimuus, hyvä hallinto, toimiva hyvinvointi ja osallistuva demokratia.  Turvallisuusrakenteitakin silti tarvitaan - ja niiden problematisointia”, tiivistää Mäenpää.

Mäenpää kiittelee erityisesti paneelin innostunutta ja keskustelevaa ilmapiiriä.

”Paneelikeskustelu toi näkyväksi, miten tavattoman monenlaiset yhteiskunnan ilmiöt ovat vaikuttamassa yhteiskunnalliseen turvallisuuteen. Sen perusteella oli hyvä jatkaa syventävää keskustelua.”

Keskustelu paljasti yhteisiä ongelmia ja kosketuspintoja

Mäenpään mukaan kiinnostus työpajaan oli ilahduttavan vilkasta ja monitieteistä. Merkittävää on, että tilaisuuteen ja keskusteluun osallistui myös tutkimuksen hyödyntäjiä, eri hallinnonalojen edustajia. Monelle heistä tämä oli ainutlaatuinen mahdollisuus kuulla laajasti eri alojen tutkijoiden näkemyksiä teemasta ja jakaa ajatuksiaan heidän kanssaan. Keskustelujen perusteella kävi selväksi, että yhteisiä ongelmia ja kosketuspintoja on runsaasti.


Yleisö seurasi paneelikeskustelua suurella mielenkiinnolla ja kommentoi puheenvuoroja aktiivisesti.

”Työpajasta saatiin paljon uudenlaisia ajatuksia ja aloitteita. Paja valmisteli myös maaperää tulevalle tutkimusrahoitukselle. Vaikutti siltä, että tutkijoiden yhteistoimintaakin alkoi jo viritä”, Mäenpää iloitsee.

Lisätietoa suunnatusta hausta saa maaliskuussa julkaistavasta hakujulisteesta ja tiedeasiantuntija Tiina Forsmanilta, Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen yksiköstä, tiina.forsman@aka.fi tai 029 533 5013.

Teksti: Terhi Loukiainen
Kuvat: Kari Likonen ja Anita Westerback

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »