Tuija Pulkkisesta Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian jäsen

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun dekaani, professori Tuija I. Pulkkinen on kutsuttu Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian (National Academy of Sciences, NAS) ulkomaiseksi jäseneksi.  Tiedeakatemian jäsenyys on erittäin arvostettu tunnustus merkittävistä tieteellisistä ansioista ja kuulumisesta maailman tutkijoiden parhaimmistoon.

Pulkkinen on ansioitunut avaruusfysiikan tutkija. Pulkkinen on julkaissut yli 200 artikkelia muun muassa auringonpurkausten vaikutuksista maan lähiavaruuteen ja yläilmakehään sekä avaruusplasmafysiikasta, revontulista ja avaruussään vaikutuksista avaruusaluksiin. Hän on toiminut aiemmin myös Suomen Akatemian Luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunnan jäsenenä.

Ennen Aalto-yliopistoon siirtymistä Pulkkinen johti Ilmatieteen laitoksen avaruustutkimusyksikköä. Hän on työskennellyt myös NASAn Goddard Space Flight Centerissä Marylandissa, Coloradon yliopistossa Boulderissa ja Los Alamosin kansallisessa laboratoriossa New Mexicossa.

Pulkkinen on toiminut Euroopan Geotieteiden Unionin (EGU) presidenttinä ja Euroopan avaruusjärjestön ESAn asiantuntijana. Hän on Suomalaisen Tiedeakatemian, Suomen Tiedeseuran, Teknillisten tieteiden akatemian, Royal Astronomical Societyn ja Academia Europaean jäsen.

Pulkkisen lisäksi tiedeakatemiaan on aikaisemmin kutsuttu neljä Suomessa asuvaa tutkijaa: akateemikko Riitta Hari Aalto-yliopistosta, akatemiaprofessori Ilkka Hanski Helsingin yliopistosta, akatemiaprofessori Kari Alitalo Helsingin yliopistosta sekä akateemikko Olli V. Lounasmaa (1930−2002) Aalto-yliopiston edeltäjästä Teknillisestä korkeakoulusta. Myös neljä ulkomailla asuvaa suomalaista on NAS:n ulkomaisia jäseniä: Albert de la Chapelle, Kai Simons, Erkki Ruoslahti ja Ari Helenius.

Yhdysvaltain kansallinen tiedeakatemia on tieteen edistämiseen tähtäävä 150 vuotta toiminut järjestö, jossa on yli 2 200 yhdysvaltalaista jäsentä ja yli 400 ulkomaista jäsentä. Jäsenten joukossa on noin 200 Nobel-palkinnon saajaa.

Lähde: Aalto-yliopiston tiedote

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »