Suomi avoimen tieteen ja tutkimuksen kärkimaaksi

(17.09.14)

Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt tiedon saatavuuden ja avoimen tieteen edistämiseksi Avoimen tieteen ja tutkimuksen hankkeen (ATT) vuosille 2014-2017. Tavoitteena on nostaa Suomi johtavaksi maaksi tieteen ja tutkimuksen avoimuudessa vuoteen 2017 mennessä. Tarkoitus on myös hyödyntää avoimen tieteen mahdollisuudet laajasti yhteiskunnassa.

”Avoimen tutkimuksen periaatteisiin kuuluu tutkimustulosten mahdollisimman laaja käyttö tutkimuksen laadusta tinkimättä. Avoimuus myös lisää kansalaisten luottamusta tieteeseen sekä tutkimuksen vaikuttavuutta”, sanoo Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedepoliittisen vastuualueen johtaja Riitta Maijala.

Maijalan mukaan tavoitteena on, että tutkijat ja organisaatiot voivat ja osaavat toimia tulevaisuudessa avoimen tieteen ja tutkimuksen periaatteiden mukaisesti.

Avoin tiede on noussut kansainvälisesti merkittäväksi tavaksi edistää tiedettä ja toisaalta myös lisätä tieteen vaikuttavuutta yhteiskunnassa. Avoimen tieteen periaatteiden avulla tutkimuksen tulokset ovat nopeasti muiden tutkijoiden saatavilla. Tämä säästää resursseja ja edistää tieteen korkeaa laatua. Myös uudet tutkimuskysymykset löytyvät näin helpommin. ”Parhaimmillaan avoin tiede ja tutkimus innostaa kansalaisia, yrityksiä ja päätöksentekijöitä sekä mahdollistaa uusia oivalluksia ja tuottaa arvokasta ymmärrystä. Avoin tiede laajentaa myös kansalaisten mahdollisuuksia osallistua tieteelliseen tutkimukseen”, sanoo Maijala.

Euroopan komissio on perustanut oman vastaavan suunnitelman eli Science 2.0 –hankkeen, jossa otetaan avoimen tieteen mahdollisuudet käyttöön ja pyritään vastaamaan aikamme suuriin haasteisiin.

Opetus- ja kulttuuriministeriön Avoin tiede ja tutkimus -hanke (ATT) avaa uuden verkkojulkaisun osoitteessa www.avointiede.fi/portti. Sivuston tarkoituksena on toimia avoimen tieteen ja tutkimuksen tietopankkina sekä innostaa ihmisiä avoimen tieteen ja tutkimuksen toimintamalleista.

teksti: Vesa Varpula

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »