Markku Kulmala Euraasian tiedeakatemian eurooppalaisen tiedekeskuksen puheenjohtajaksi

Euraasian tiedeakatemia on nimittänyt akatemiaprofessori Markku Kulmalan verkoston eurooppalaisen tiedekeskuksen puheenjohtajaksi. Verkoston muut merkittävät alueelliset tiedekeskukset sijaitsevat Pekingissä (Aasia-Tyynenmeren alue) ja Moskovassa (Euraasian alue).

Euraasian tiedeakatemia on yli 87 euraasialaisen maan verkostomuotoinen akatemia, joka tuo yhteen maiden tieteelliset, yhteiskunnalliset ja kulttuuriset vaikuttajat ratkaisemaan maanosan kohtaamia globaaleja haasteita tieteellisen ja kulttuurisen yhteistyön keinoin. Sen tiedekeskukset edistävät strategisesti tärkeää tutkimusta, joka vastaa yhteiskunnan suuriin haasteisiin.

Eurooppalainen tiedekeskus keskittyy erityisesti arktisten ja boreaalisten alueiden muutokseen kohdistuvaan tutkimukseen, esimerkiksi ikiroudan sulamiseen sekä havumetsävyöhykkeen ja ilmakehän muuttuviin vuorovaikutuksiin. Alueeseen liittyy myös merkittäviä taloudellisia ja geopoliittisia kysymyksiä luonnonvarojen hyödyntämisestä ja energiantuotannosta.

Kulmalan mukaan eurooppalainen keskus ryhtyy tekemään yhteistyötä kansainvälisen PanEurasian Experiment (PEEX) -hankkeen kanssa. PEEX on eurooppalaisten, venäläisten ja kiinalaisten tutkimusorganisaatioiden ilmastonmuutokseen sekä arktisen ja boreaalisen alueen luonnon ja yhteiskunnan muutoksiin keskittyvä monitieteinen tutkimushanke. Sen päätoimisto sijaitsee Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen ilmakehätieteiden osastolla Kumpulan kampuksella. Toimistosta vastaavat sekä Helsingin yliopisto että Ilmatieteen laitos.

PEEXin yhtenä tulevaisuuden tavoitteena on perustaa laaja kasvihuonekaasujen ja aerosolien mittausinfrastruktuurien verkosto pohjoisen havumetsävyöhykkeen kattavalle alueelle. Mittausinfrastruktuurit tukevat yhteiskunnallista päätöksentekoa tarjoamalla pitkäaikaista tietoa ympäristömuutoksista tulevaisuuden tarpeisiin.

Lähde: Helsingin yliopiston tiedote

 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »