EN

Kansainväliset tutkijat kokoontuvat Suomeen pohtimaan merien ympäristöriskien hallintaa

15.1.2014

Maailman merien ekosysteemejä uhkaavat monet riskit. Kasvava meriliikenne, öljyonnettomuudet, liikakalastus, vesien rehevöityminen ja ilmastonmuutos kasvattavat ympäristöriskejä. Näiden riskien arviointiin ja ennaltaehkäisyyn tarvitaan nykyistä tehokkaampia keinoja. Tämän vuoden kesäkuussa Porvoossa järjestettävässä kansainvälisessä alan tutkijoiden konferenssissa käsitellään merten riskianalyysejä. Konferenssin järjestävät kansainvälinen meren tutkimusneuvosto ICES (International Council for the Exploration of the Sea), Helsingin yliopisto ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos. Kutsuttuina puhujina on tutkijoita Yhdysvalloista ja Australiasta.

Riskeihin voidaan varautua paremmin hyödyntämällä päätöksenteossa monitieteistä ja monitavoitteista tietoa. ”Monitavoitteisuus liittyy siihen, että riskejä ei voida ratkoa pelkästään yhden tekijän suhteen. Biologisten riskien minimointi tarkoittaisi kaiken ihmistoiminnan lopettamista maailman merillä. On pystyttävä löytämään hyväksyttävä riskitaso ja saavutettava se kustannustehokkaasti”, yksi konferenssin järjestäjistä professori Sakari Kuikka Helsingin yliopistosta sanoo.

Päätösmallissa yhdistetään käytettävissä oleva tieteellinen informaatio todennäköisyyslaskennan avulla. Siinä otetaan huomioon eri aihealueiden riskejä, joita ovat esimerkiksi kalastus, rehevöityminen, öljyonnettomuudet, dioksiiniongelma ja ilmastonmuutos. Tämä työ vaatii biologien, yhteiskuntatieteilijöiden ja taloustieteilijöiden yhteistyötä.

Porvoon Taidetehtaalla 2. - 4.6.2014 pidettävän kansainvälisen konferenssin aiheita ovat muun muassa kalasaaliiden muutosten ennakointi ja kalatalouden mallintaminen, öljyonnettomuuksien ja rehevöitymisen riskit sekä merialueiden ympäristöriskien kartoitus.

Lisätietoa konferenssista ja sen ohjelmasta osoitteessa http://www.ices-ecoknows.eu/

Lisätietoa myös:
professori Sakari Kuikka, konferenssin koollekutsuja, Helsingin yliopisto, p. 050 33 092 33, sakari.kuikka(at)helsinki.fi
tiedottaja Terhi Minkkinen, ICES, Tanska, p. +45 33 38 67 16, terhi.minkkinen(at)ices.dk

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »