Juhlavuotta viettävät EMBO ja EMBL luoneet vahvan tutkimuskeskittymän Eurooppaan

02.07.2014

Euroopan molekyylibiologian organisaatio (EMBO) ja Euroopan molekyylibiologian laboratorio (EMBL) juhlivat parhaillaan vuosipäiviään Heidelbergissä, Saksassa. Eurooppalaisen molekyylibiologian tutkimuksen edistämiseksi ja alan yhteisen tutkimusinfrastruktuurin luomiseksi perustetut organisaatiot ovat vuosikymmenien aikana muodostaneet merkittävän tutkimuskeskittymän Eurooppaan. 

Viisikymmentä vuotta täyttävä EMBO perustettiin vuonna 1964 tiedeakatemiatyyppiseksi kansainväliseksi järjestöksi ja eurooppalaisten yhteinen tutkimuslaboratorio EMBL vuonna 1974 Heidelbergiin Saksaan. Jäsenvaltioiden yhteistyön ja tuen koordinointiin perustettiin vuonna 1970 Euroopan molekyylibiologian konferenssi (EMBC). Suomi on EMBC:n ja EMBL:n jäsen. Suomen osallistumisesta näiden organisaatioiden toimintaan vastaa Suomen Akatemia.

Merkkivuosia juhlistavan tiedepoliittisen seminaarin puheenjohtajana toimii Suomen Akatemian tutkimuksesta vastaava ylijohtaja, professori Marja Makarow. Hänen mukaansa EMBL on neljänkymmenen vuoden aikana kehittynyt alan lippulaivainstituutiksi. ”EMBC ja EMBO ovat puolestaan jo puoli vuosisataa sitten ryhtyneet tukemaan nuorten tutkijoiden koulutusta ja kansainvälistymistä. EMBL tarjoaa jäsenvaltioiden tutkijoille alan edistyneintä tutkimusinfrastruktuuria”, Makarow luonnehtii. 

Suomessa osa EMBL:n pohjoismaista yhteistyöverkostoa on Suomen Molekyylilääketieteen Instituutti FIMM, jota Marja Makarow oli aikoinaan perustamassa Helsingin yliopiston yhteyteen. Pohjoismaisen yhteistyöverkostoon kuuluu FIMMin lisäksi ruotsalainen, norjalainen ja tanskalainen sisarlaboratorio. 

EMBL tuo parhaat tutkijat yhteen 

Juhlaseminaarissa puhunut Euroopan komission tutkimuksen ja innovaatioiden osaston pääjohtaja Robert-Jan Smits pitää EMBOa ja EMBL:ää osoituksena siitä, että yhdistämällä voimavarojaan ja tuomalla parhaat tutkijat yhteen Eurooppa voi nousta eturivin toimijaksi tieteen ja innovaatioiden saralla. ”Vuosipäivä antaa myös mahdollisuuden miettiä tulevaisuutta ja keskustella siitä, miten voimme jatkossa vahvistaa Euroopan asemaa biotieteissä.”

EMBL tekee korkeatasoista molekyylibiologista tutkimusta päälaboratoriossa Heidelbergissa ja etälaboratorioissa Hampurissa Saksassa, Grenoblessa Ranskassa, Hinxtonissa Isossa-Britanniassa ja Monterotondossa Italiassa. Laboratorion erityispiirteenä on yhdistää uusilla tavoilla biotieteellisen tutkimuksen moderneimpia menetelmiä keskeisten biologisten tutkimusongelmien ratkaisuun.

Päälaboratorio on keskittynyt solubiologian, kehitysbiologian, geeniekspression ja molekyylibiologian tutkimukseen sekä tutkimusmenetelmien ja -laitteistojen kehittämiseen. Hampuri ja Grenoble tekevät rakennebiologista tutkimusta hyödyntäen kampuksellaan toimivia kansainvälisiä tai kansallisia synkrotronilaitteistoja. Hinxton (Euroopan bioinformatiikan instituutti, EBI) on keskittynyt bioinformatiikan palveluihin ja tutkimukseen. Monterotondossa tutkitaan muuntogeenisiä hiiriä, ja siellä on myös niihin liittyvä infrastruktuuri.

EMBO ja EMBC edistävät kansainvälistä yhteistyötä ja tutkimuksen kehitystä moderneissa biotieteissä rahoittamalla tutkijoiden liikkuvuutta erityisesti tutkijatohtorivaiheessa. Pitkäaikaiset stipendit on tarkoitettu väitelleille tutkijoille 2-3 vuoden mittaiseen työskentelyyn ulkomailla. Lisäksi EMBO rahoittaa lyhytaikaisilla stipendeillä varttuneempia tutkijoita alle vuoden mittaisiin tutkijavierailuihin ulkomaille.

Lisätietoja:

www.embo.org

http://www.aka.fi/fi/A/Suomen-Akatemia/Organisaatio_/Toimikunnat_/BY-toimikunta/kansainvalinen-toiminta/European-Molecular-Biology-Organization-EMBO-ja-European-Molecular-Biology-Conference-EMBC/

http://www.aka.fi/fi/A/Suomen-Akatemia/Organisaatio_/Toimikunnat_/BY-toimikunta/kansainvalinen-toiminta/EMBL/

 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »