Hiilidioksidi ja metalliteollisuuden kuona muunnetaan hyötytuotteeksi uuden teknologian avulla

Saostettu kalsiumkarbonaatti eli PCC on arvokas mineraalituote, jota käytetään muun muassa muoveissa, papereissa, kumeissa ja maaleissa. Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa Aalto-yliopiston tutkijat ovat rakentaneet maailman ensimmäisen pilottikoon laitteen, joka muuntaa hiilidioksidia ja teräksenvalmistuksen sivutuotteena syntyvää kuonaa PCC:ksi. Hiilidioksidista ja vähäarvoisesta sivutuotteesta erittäin arvokasta teollisuuden tarvitsemaan raaka-ainetta tuottava pilottilaite on tärkeä vaihe ennen innovaation kaupallistamista.

”Olemme todistaneet pystyvämme hyödyntämään teräksenvalmistuksen sivutuotetta ja tekemään siitä 50 kertaa arvokkaamman tuotteen”, Aalto-yliopistossa tutkijana työskentelevä jatko-opiskelija Arshe Said sanoo.  Erityisen merkittävää uudessa teknologiassa ovat sen tuottamat taloudelliset mahdollisuudet ja ympäristöhyödyt.

”Perinteisten PCC -tuotantomenetelmien hiilidioksidipäästöt ovat suuret, sillä niissä poltetaan suuret määrät kalkkikiveä”, tekniikan tohtori Sanni Eloneva kertoo. ”Pilottimme demonstroi, että teräskuonasta voidaan tuottaa osa maailman PCC-tarpeesta ja vähentää siten kalkkikiven käyttöä. Tämä merkitsee suurta potentiaalia ympäristön kannalta. Olemme löytäneet uuden käyttötavan terästeollisuuden sivutuotteelle, mikä lisää teräksenvalmistuksen arvoa”, hän sanoo.

Uusi PCC -tuotantomenetelmä on tärkeä edistysaskel maailman hiili-intensiiviselle teollisuustuotannolle. ”Tiukentuvat määräykset teollisuuden hiilidioksidipäästöille edellyttävät yhä pienempiä kasvihuonekaasupäästöjä. Uskomme, että menetelmä edesauttaa osaltaan saavuttamaan hallitusten määräämät päästö- ja jätetavoitteet”, professori Mika Järvinen sanoo.

”Vuonna 2010 Euroopassa tuotetusta teräskuonasta 13 prosenttia (16 miljoonaa tonnia) vietiin kaatopaikalle. Mikäli kaikki tämän teräskuonan kalsium saataisiin talteen, voitaisiin vuosittain teoriassa tuottaa noin 13 miljoonaa tonnia PCC:tä ja samalla sitoa hiilidioksidia lähes kuusi miljoonaa tonnia vuodessa,” hän kertoo.

Erittäin lupaavalla uudella teknologialla on myös muita mahdollisia etuja. ”Tutkimme parhaillaan mahdollisuutta uuttaa kuonasta muita arvokkaita materiaaleja kalsiumin uuttamisen jälkeen”, Said sanoo. Pilottilaite onkin vasta kehitysprosessin ensimmäinen vaihe. ”Meillä on vielä edessämme muutamia testaus- ja kehittämisvuosia, ennen kuin täyden mittakaavan laitos voidaan rakentaa ja ottaa käyttöön. Perusteknologia on kuitenkin jo hyvin hallussa, ja aiomme laajentaa työtämme ja soveltaa sitä muihin teollisuuden sivutuotteisiin ja jätteisiin”, Said sanoo.

 

Lähde: Aalto-yliopiston tiedote

 

 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »