FiDiPro-professori Groop varoittaa melatoniinin diabetesriskistä

Diabetestutkija, Suomen Akatemian FiDiPro-professori Leif Groop varoittaa melatoniinin aiheuttamasta diabetesriskistä. Groop esitteli diabetesepidemian geneettisiä taustoja Kansallisessa Diabetesfoorumissa ja nosti esiin tutkimuksen, jossa tietyn geenivariantin havaittiin heikentävän insuliinineritystä.

”Geenivariantti on tavallinen, se löytyy 30 prosentilta väestöstä. Tutkimus viittaa siihen, että he muodostavat riskiryhmän, jos he käyttävät melatoniinia.”

Riskivariantin kantajilla melatoniinireseptorin määrä haiman saarekesoluissa on lisääntynyt. Nature Genetics -lehdessä julkaistujen tulosten mukaan kolmen kuukauden melatoniinihoito heikensi insuliinineritystä.

Melatoniinia käytetään aikaeroväsymykseen ja unettomuuteen, joka on jo itsessään tyypin 2 diabeteksen riskitekijä. Usein tilanteeseen yhdistyy myös stressi.

”Ehkä kannattaisi olla pikkuisen varovainen, erityisesti, jos perheessä tai suvussa on diabetesta. Jos ryhtyy käyttämään melatoniinia unilääkkeenä, kannattaisi seurata verensokeriaan”, kehotti Groop.

Parantava lääke matkisi raskautta

Tarvitaan parantava lääke, jota kannattaa hakea tutkimalla mieluummin suojaavia kuin riskiä lisääviä geenejä. Tällainen on esimerkiksi Pohjanmaalta löytynyt geenivariaatio. Luontoa jäljittelevä lääke aiheuttaisi todennäköisesti tavallista vähemmän sivuvaikutuksia ja olisi nopeampi ja halvempi kehittää.

Groop kutsui tyypin 2 diabetesta koko väestön raskausdiabetekseksi. Odottavan äidin elimistössä tapahtuu nimittäin samankaltaisia muutoksia kuin tyypin 2 diabeteksen kehittyessä, mutta siitä huolimatta vain pieni osa naisista lopulta sairastuu raskausdiabetekseen. Niinpä lääkekin voisi jäljitellä raskausajan suojamekanismeja.

”Toivon, että parantava lääke syntyy. Se voisi matkia raskaana olevaa naista, joka pystyy raskauden aikana pitämään sokeritasapainonsa normaalina.”

Groop johtaa Lundin yliopistosairaalan diabeteskeskusta Ruotsissa. Helsingissä hänellä on viisivuotinen FiDi-professuuri FIMM:ssä.

Varhaislapsuuden ja geenien merkitystä korosti myös Helsingin yliopiston professori, samoin Suomen Akatemian rahoituksella tutkimusta tekevä Johan Eriksson. Erikssonin mukaan riski sairastua varttuneemmalla iällä latautuu elimistöön jo varhaisessa vaiheessa. Diabetes myös siirtyy herkimmin äidiltä tyttärelle. Tyttöjen sekä raskaana olevien naisten terveyteen tulisi kiinnittää enemmän huomiota.”, Eriksson totesi. ”Näyttää siltä että elimistöä voidaan myös ohjelmoida uudelleen – ja tehokkaalla elintapaohjauksella esimerkiksi raskausdiabeteksen esiintyvyyttä voidaan todennäköisesti jopa puolittaa”, Eriksson huomautti.

Lähde: Kansallisen diabetesfoorumin tiedote

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »