EN

Erikoisessa molekyylissä on kolme käännettä

26.05.14

Kansainvälinen tutkimusryhmä on onnistunut ensimmäistä kertaa valmistamaan niin sanotun kolmois-Möbius annuleenin. Se on rengasmolekyyli, jolla on kolme käännettä, mutta vain yksi pinta. Se on kierteisin koskaan valmistettu täysin konjugoitunut rengasmolekyyli. Tutkimustulos julkaistiin Nature Chemistry -lehdessä 25.5.2014.

Möbius-molekyylit voivat soveltua rakenneosiksi tulevaisuuden nanoteknologian tai optoelektroniikan sovelluksiin. Vain yhden pinnan omaavien kierteisten rengasmolekyylien valmistaminen on erittäin vaikeaa. Aiemmin on pystytty valmistamaan ainoastaan yksinkertainen täysin konjugoitu Möbius-molekyyli. Nyt valmistetun kolmois-Möbius molekyylin kolmiulotteinen rakenne määritettiin Jyväskylän yliopistossa.

”Kolmois-Möbius molekyylin rakenteen määrittäminen on ollut yksi haastavimmista tutkimuskohteista koko urani aikana. Lopputuloksena oli yksiselitteinen kolmiulotteinen rakenne. Varmistimme, että tässä erikoisessa molekyylissä on todella kolme käännettä”, akatemiaprofessori Kari Rissanen kertoo.

Arkipäiväinen vastine kierteiselle rengasmolekyylille on ns. yksinkertainen Möbiuksen nauha. Sen voi tehdä paperisuikaleesta kiertämällä nauhan toista päätä 180 astetta ja liittämällä nauhan päät toisiinsa. Näin muodostuu kierteinen rengas, jolla on vain yksi pinta. Renkaan yhtenäistä pintaa on helppo havainnollistaa kynällä. Kun piirtää viivan Möbiuksen nauhan pintaan, saapuu takaisin lähtöpisteeseen.

Kolminkertainen Möbius-molekyyli on vaikea hahmottaa, mutta monille tuttu esimerkki siitä on kolmesta kierteisestä vihreästä nuolesta muodostuva kierrätyslogo.

Tutkimukseen osallistuivat Dr. Gaston Schaller ja professori Rainer Herges Kielin yliopistosta (Saksa), M.Sc. Filip Topić ja akatemiaprofessori Kari Rissanen Jyväskylän yliopistosta, professori Yoshio Okamoto (Osaka, Japani) sekä Jun Shen (Harbin, Kiina).

Lisätietoja:

Tutkimus on julkaistu Nature Chemistry -lehdessä: http://dx.doi.org/10.1038/nchem.1955

Akatemiaprofessori Kari Rissanen, Jyväskylän yliopisto
050 5623 721, kari.t.rissanen@jyu.fi

Professori Rainer Herges, University of Kiel
+49 431 880 2440, rherges@oc.uni-kiel.de

 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »