Akatemiaprofessori Markku Kulmalalle kaksi kunniaprofessuuria Kiinasta

Akatemiaprofessori Markku Kulmala vastaanotti kunniaprofessuurinsa Fudanin yliopistossa lauantaina 17.5., ja maanantaina 19.5. oli vuorossa tiedeakatemia Institute for Remote Sensing and Digital Earth Chinese Academy of Science.

Kulmala on Helsingin yliopiston fysiikan professori, joka tunnetaan monipuolisista ansioistaan ilmakehätieteissä. Lisäksi hänellä on Suomen Akatemian huippuyksikkö.

"Kunniaprofessuuri mahdollistaa avoimen tutkimusyhteistyön sen myöntäjän kanssa, lisää keskinäistä vuorovaikutusta ja avaa ovia kiinalaisten toimijoiden keskuudessa", sanoo Kulmala.

Tuoreimmat kunniaprofessuurit liittyvät Kulmalan kahteen suureen hankkeeseen. Toinen on nimeltään PEEX, Pan-Eurasian Experiment, joka tähtää laajan havaintoasemaverkoston rakentamiseen. Beautiful Beijing -projektilla taas pyritään vähentämään Kiinan ilmanlaadun ongelmia.

Kulmala ryhmineen on perustanut joukon havaintoasemia Suomeen, Kiinaan ja Viroon. Nämä niin sanotut SMEAR-asemat ovat maastoon sijoitettuja laboratorioita, joissa mitataan ilmakehän, maaperän ja kasvillisuuden välisiä aine- ja energiavirtoja. Osa niistä on tuottanut mittausdataa 1990-luvulta alkaen. Sitä käytetään ilmakehän fysiikkaa, kemiaa ja biosfääriä kuvaavien perusteorioiden vahvistamiseen. Datalle löytyy kuitenkin myös sovellusalueita ilman laadun tarkkailussa ja ilmastonmuutoksen ennakoinnissa. SMEAR-asemilta saadut pitkän aikavälin mittaustulokset ovat maailmalla ainoalaatuisia, ja niitä hyödynnetään useissa yliopistoissa ja yrityksissä.

Parhaillaan Kulmala tutkijoineen vierailee Pekingissä Beautiful Beijing -projektin vuoksi. Ohjelmassa on mukana myös suomalaisia yrityksiä, kuten Vaisala, Ahlstrom, Pegasor ja Airmodus.  Airmodus on Kulmalan monipuolisesta tieteellisestä urasta syntynyt spin off -yritys, joka valmistaa hiukkaslaskureita.

Lisätietoja:

PEEX: http://www.atm.helsinki.fi/peex/

Beautiful Beijing: http://www.finpro.fi/markkinamahdollisuus/beautiful-beijing

Lähde: Helsingin yliopiston tiedote

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »