Akatemiaprofessori Kulmala edelleen alansa viitatuin

Akatemiaprofessori Markku Kulmala on säilyttänyt ensimmäisen sijansa maailman viitatuimman tutkijan listalla geotieteiden alalla. Kulmala on Helsingin yliopiston fysiikan professori. Lisäksi hän johtaa Suomen Akatemian Ilmakehäntutkimuksen huippuyksikköä kolmatta kautta. Hän on ollut akatemiaprofessori vuodesta 2004.

Kulmala on pysynyt geotieteiden listan ykkösenä kolme vuotta. Tutkijoiden viittausindeksejä laskee sekä tiedeyhteisön että tutkimushallinnon edustajien arvostama Thomson Reuters ISI Web of Knowledge.

Kulmala tunnetaan ansioistaan ilmakehätieteissä, joka kuuluu geotieteisiin. Kulmalan huippuyksikössä ja yhteistyössä sen kanssa työskentelee satoja fyysikoita, kemistejä, meteorologeja ja biotieteilijöitä kaikilla mantereilla. Joukko on julkaissut tieteellisiä tuloksiaan muun muassa Naturessa ja Sciencessa. Kulmalan ryhmän saavutukset ovat merkittäviä fysiikan ja kemian perustutkimuksen kannalta, mutta niitä voidaan myös soveltaa sään ja ilmastonmuutoksen ennakoinnissa.

Huippuyksikkö yhteistyökumppaneineen on perustanut niin sanottuja SMEAR-asemia Suomeen, Kiinaan ja Viroon. SMEAR-asemat ovat maastoon ja metsäalueille sijoitettuja laboratorioita, joissa mitataan biosfäärin ja ilmakehän välisiä aine- ja energiavirtoja, kuten säteilyä. SMEAR-data on maailmalla ainoalaatuista.

Kulmalan tärkeimpänä tieteellisenä saavutuksena pidetään teoriaa neutraaleista klustereista. Hän esitti teoriansa jo vuosituhannen vaihteessa, ja osoitti sen oikeaksi 2013. Neutraali klusteri on molekyyliryhmä, joka voi toimia tiivistymisytimenä isommalle hiukkaselle. Ilmakehän hiukkasten eli aerosolien syntytapa ja elinikä vaikuttavat moniin ilmaston ilmiöihin.

Kulmalan tieteellisestä työstä on syntynyt myös yritystoimintaa, esimerkiksi hiukkaslaskureita valmistava Airmodus Oy.

Lisää huippuyksiköstä http://www.atm.helsinki.fi/FCoE/index.php

(Muokattu Helsingin yliopiston tiedotteesta)

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »