Akatemiaprofessori Juha Merilä kansainvälisen evoluutiobiologien listan 22. sijalle

16.6.14

 

Evoluutiobiologian tutkimuksen huippumaa on Englanti, mutta Sveitsikin on ponnistanut korkealle. Suomi löytyy sijalta 11.

Helsingin yliopiston biotieteiden laitoksella työskentelevä akatemiaprofessori Juha Merilä esiintyy ainoana suomalaisena Labtimes-lehden listalla, johon on kerätty 30 evoluutiobiologian alan huippututkijaa. Listan järjestys perustuu siihen, kuinka monta kertaa tutkijan tekemiin artikkeleihin on viitattu muissa tutkimuksissa vuosina 2005–2011.

"Arvelisin, että syynä omaan sijoitukseeni on tutkimukseni laaja-alaisuus. Olen yhdistellyt populaatio- ja kvantitatiivisen genetiikan menetelmiä evoluutiotutkimuksessa ja kehitellyt käsitteellisiä ja menetelmällisiä lähestymistapoja, jotka ovat kiinnostaneet niin evoluutiobiologian, genetiikan kuin ekologiankin asiantuntijoita. Viittauksia on kertynyt runsaasti myös ilmastonmuutoksen evolutiiviisia seuraamuksia käsitteleviiin kirjoituksiini", Juha Merilä pohtii.

Toisaalta laaja-alaisuus voi erilaisissa listauksissa olla haitta.

"Tutkija, joka tekee töitään usean eri tieteenalan rajapinnalla, jää helposti hännille. Olen iloinen sijoituksestani – yleensä en ole näissä vertailuissa pärjännyt, koska artikkeleitani löytyy niin monen tieteenalan julkaisuista."

Akatemiaprofessori Juha Merilä on vuosina 2005–2011 aikana julkaissut lähes 130 evoluutiobiologiaan liittyvää artikkelia, joihin muut tutkijat ovat viitaneet hieman yli 3 000 kertaa. Listan kärjessä oleva Bernin yliopistossa toimiva Laurent Excoffier on 55 artikkelillaan kerännyt lähes 12 000 julkaisua.

Sveitsi vahvoilla, Suomella vielä kirittävää

Labtimes-lehti on tehnyt myös maakohtaisen analyysin evoluutiobiologian alan artikkelien julkaisumääristä. Listaa johtaa Englanti. Englantilaisten tutkijoiden tekemiin artikkeleihin on viitattu yli 100 000 kertaa, kun toisena olevan Saksan noin 76 000 kertaa. Neljännellä tilalla oleva Sveitsi on kerännyt keskimäärin 32 viittausta artikkelia kohden, mikä on listan suurin määrä. Suomi sijoittuu 20 parhaan listalla sijalle 11.

"Sveitsi on pienuudestaan huolimatta erittäin vahva evoluutiobiologisessa tutkimuksessa. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon tähän on vaikuttanut sveitsiläisen tiedeyhteisön avoimuus ja kyky rekrytoida hyviä tutkijoita ulkomailta. Vaikka Suomen evoluutiobiologisen tutkimuksen taso onkin todettu erittäin hyväksi, paljon meillä on parannettavaa esimerkiksi suhteessa Sveitsiin Ruotsiin verrattuna olemme evoluutiobiologissa vielä kääpiöitä – ainakin, jos tuijotetaan julkaisuvolyymeita", Juha Merilä toteaa.

Lähde: Helsingin yliopiston tiedote

Juha Merilän tutkimusryhmän sivut: http://www.helsinki.fi/biosci/egru/

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »