Akatemiaprofessori Heikki Joensuulle arvostettu tiedepalkinto

Akatemiaprofessori Heikki Joensuu Helsingin yliopistosta on saanut kansainvälisen Hamilton Fairley Award -tiedepalkinnon tunnustuksena saavutuksistaan syöpätutkimuksen alalla. Joensuun väsymättömän tutkimustyön tuloksista ovat hyötyneet jo lukemattomat potilaat, todetaan palkinnon perusteluissa.

Vuonna 1988 perustetun Hamilton Fairley Award -palkinnon myöntää Euroopan syöpälääkäreidenjärjestö the European Society for Medical Oncology (ESMO). Palkinto myönnetään tunnustuksena poikkeuksellisen merkittävistä saavutuksista syöpätutkimuksen alalla. Akatemiaprofessori Heikki Joensuu on tähän mennessä toinen suomalainen, jolle palkinto on myönnetty; vuonna 1996 sen sai akateemikko Albert de la Chapelle.

Joensuu tunnetaan erityisesti rintasyöpää ja ruuansulatuskanavan sarkoomaa (GIST) koskevista tutkimuksista, joilla on ollut merkittävä vaikutus näiden syöpien hoitoon. Vuonna 2000 Joensuu yhdessä kollegoidensa kanssa havaitsi ensimmäisenä, että imatinibi-lääke tehoaa pitkälle edenneeseen GIST-sarkoomaan, johon ei aikaisemmin ollut tehokasta hoitoa. Joensuun johtama tutkimus osoitti myöhemmin, että imatinibin käyttäminen GIST-sarkooman liitännäishoitona ehkäisee tehokkaasti sairauden uusiutumista ja saattaa parantaa potilaiden eloonjäämistä. Joensuu on johtanut myös merkittäviä rintasyövän lääkehoitoa koskevia tutkimuksia – muun muassa FinHer-tutkimushanketta – joiden ansiosta hoitokäytännöt ovat kehittyneet ja hoitotulokset parantuneet.

"Hamilton Fairley Awardin saaminen on minulle suuri kunnia", Joensuu sanoo ja korostaa, että merkittävät tulokset ovat syntyneet yhteistyön tuloksena. "Minulla on ollut onni työskennellä monien lahjakkaiden yhteistyökumppaneiden, innokkaiden oppilaiden ja loistavien tutkijoiden kanssa – en voi kyllin kiittää heitä."

ESMO:n palkintokomitean puheenjohtaja Josep Taberneron mukaan Joensuun valinta palkinnon saajaksi on erittäin perusteltua: "Heikin väsymätön ja uraauurtava työ syöpätutkimuksen ja hoidon alalla on hyödyttänyt lukemattomia potilaita. Hän on epäilemättä yksi maailman johtavia tiennäyttäjiä syövän täsmälääkkeiden kehittämisessä."

Joensuu toteaa, että syövänhoidossa on päästy pitkälle niistä päivistä, jolloin hän aloitti työnsä syöpälääkärinä.

"Nyt voimme nähdä, kuinka hyvinkin sairaat potilaat saavat takaisin voimansa ja voivat elää monia vuosia normaalia elämää. Suorastaan uskomattomiakin tuloksia voidaan joissakin tapauksissa saada vain ottamalla muutamia tabletteja päivässä. Aloittaessani uraani syöpälääkärinä moniin nyt hoidettavissa olevista syövistä ei ollut tehokkaita hoitoja."

"Unohtamatta sitä, että olemme yhä kaukana lopullisista päämääristä syövän nujertamisessa, omistan tämän palkinnon kaikille niille, jotka ovat olleet mukana luomassa syövän täsmähoidoissa tähän mennessä saavuttamiamme edistysaskeleita", Joensuu sanoo.

Heikki Joensuu nimitettiin Helsingin yliopiston syöpätautien professoriksi vuonna 1994, ja hän toimi HYKS:n syöpätautien klinikan ylilääkäriä vuosina 1995 – 2009. Akatemiaprofessorina hän on toiminut vuodesta 2010. Hän aloittaa tutkimusjohtajana HYKS:n syöpätautien osaamiskeskuksessa tammikuussa 2015.

Palkinto luovutetaan Joensuulle ESMO 2014 -konferenssin yhteydessä Madridissa 26.9.2014. Joensuu pitää tilaisuudessa Hamilton Fairley Award -luennon otsikolla ‘From molecular biology to Lazarus responses’.


Lisätietoa palkinnosta: http://www.esmo.org/Career-Development/Awards  

ESMO on johtava Euroopan syöpälääkäreiden järjestö, jolla on noin 7000 jäsentä yli sadasta maasta. Lisätietoa järjestöstä: www.esmo.org

Lähde: Helsingin yliopiston tiedote

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »