Akatemiapalkinnot Sven Bossuytille ja Kari Kalliokoskelle

24.10.2013

Tämän vuoden akatemiapalkinnot saivat akatemiatutkija Sven Bossuyt Aalto-yliopistosta ja akatemiatutkija Kari Kalliokoski Turun yliopistosta. Suomen Akatemia myöntää palkinnot vuosittain tieteellisestä rohkeudesta ja yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta.

Akatemiatutkija Sven Bossuyt palkittiin tieteellisestä rohkeudesta. Palkintoperustelujen mukaan hän on osoittanut tieteellistä rohkeutta ja kunnianhimoa vaihtamalla tutkimusalaansa ennakkoluulottomasti fysiikasta materiaalitieteeseen ja sieltä edelleen matematiikan kautta kokeelliseen mekaniikkaan. "Monitieteisen taustansa ansiosta Bossuytilla on kyky tehdä uskaliaita tieteellisiä avauksia, jotka onnistuessaan vievät sekä teoriaa että sovelluksia ison harppauksen eteenpäin. Bossuyt on myös hakeutunut aktiivisesti ulkomaisiin tutkimusryhmiin, joten hänellä on laaja kansainvälinen yhteistyöverkosto huippuyliopistoissa. Loistavan tutkijataustansa lisäksi hän on vetovoimainen esiintyjä, luennoitsija ja opettaja", perusteluissa todetaan.

Bossuyt on luonut Aalto-yliopistossa kansainvälisesti arvostetun tutkimusryhmän. Tällä hetkellä hän keskittyy pääasiassa metallisten lasien ja digitaalisen kuvakorrelaation tutkimukseen. Metallinen lasi on sulanutta metallia, joka on säilyttänyt nestemäisen atomirakenteensa kovettuessaan. Monista nestemäisistä metalleista voidaan tehdä lasia käyttämällä pienen pieniä pisaroita, ohuita kalvoja tai nauhoja, jotka voi jäähdyttää sekunnin murto-osassa. Metallisella lasilla on erinomaisia mekaanisia ominaisuuksia, esimerkiksi suuri joustavuus ja erittäin vahva lujuus sekä monia mielenkiintoisia magneettisia ominaisuuksia.

Bossuyt käyttää digitaalista kuvakorrelaatiota selvittääkseen, voiko tässä äärimmäisen vahvassa materiaalissa olla heikkouksia. Lähellä materiaalin äärilujuutta saattaa olla dramaattisia eroavuuksia paikallisen ja keskimääräisen muutoksen välillä.

Bossuyt on kehittänyt erityisen ohjelman saadakseen yksityiskohtaista tietoa siitä, miten testikappaleen eri osissa eri aikoina tapahtuva muutos vaikuttaa kokonaismuutokseen. Käänteentekevää on, että ohjelman avulla saatava informaatio kattaa kohteen koko näkyvän pinnan toisin kuin nykyisillä monianturimenetelmillä, joissa mittaustulos koskee vain rajattua pistejoukkoa. Bossuytin kehittämästä ohjelmasta hyötyvät niin kone- ja metallituoteteollisuus kuin tutkijayhteisökin.

Liikuntatutkijalle palkinto yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta

Akatemiatutkija Kari Kalliokosken tutkimus liikunnan tehon merkityksestä terveyden edistämisessä on laajaa yleisöä kiinnostava, helposti hyödynnettävä ja kansanterveydellisesti merkittävä. Uusista tieteellisesti testatuista ja luotettavista tuloksista saadaan vankkoja perusteita yhteiskunnan päättäjien tueksi ja turvallisten liikuntasuositusten laatimiseksi. Kalliokoski kertoo monin tavoin kansantajuisesti tutkimuksestaan sekä järjestää aktiivisesti liikunnan terveysvaikutuksiin liittyviä tempauksia. Hän sai esimerkiksi järjestettyä ilmaisia kuntolaitteita lentoasemille, jotta lentoa odottavat matkustajat voivat tutustua välineisiin ja liikkua odotusaikana.

Kalliokoski työskentelee Turun yliopiston verenkierto- ja aineenvaihduntasairauksien molekyylikuvantamisen huippuyksikössä. Hänen tutkimuksensa käsittelee liikuntaa, liikuntafysiologiaa sekä liikunnan terveysvaikutuksia kudosten aineenvaihduntaan ja verenkiertoon. Parhaillaan Kalliokoski selvittää, voisiko aineenvaihdunta- ja verenkiertoelimistön sairauksia hoitaa hyvin korkeatehoisella intervalliharjoittelulla eli HIITillä (high-intensity interval training). Ajanpuute on tärkeimpiä syitä riittämättömään liikuntaan. Tutkimustulosten mukaan vähän aikaa vievällä mutta tehokkaalla HIIT-harjoittelulla voidaan saada vähintään samoja terveysvaikutuksia kuin perinteisellä aikaa vievällä aerobisella harjoittelulla. HIIT-harjoittelu näyttäisi parantavan erityisesti sokeriaineenvaihduntaa eli pienentävän kakkostyypin diabeteksen riskiä sekä laskevan kolesterolia.

HIIT-harjoitteluun liittyy vielä monia avoimia kysymyksiä, esimerkiksi kestävätkö myös potilaat tällaista liikkumista ja onko se turvallista. Kalliokosken tutkimusprojektin tarkoituksena on selvittää tätä terveillä keski-ikäisillä miehillä, kakkostyypin diabeetikoilla ja sydänpotilailla. Onnistuessaan projektin tulokset auttavat kehittämään liikuntasuosituksia ja avaavat uusia mahdollisuuksia ehkäistä ja hoitaa sairauksia.

Akatemia myönsi palkinnot nyt yhdettätoista kertaa. Palkittavien tutkijoiden tulee olla akatemiatutkijan tehtävässä tai työskennellä Suomen Akatemian rahoittamina tutkijatohtoreina. Palkittavista päättää Akatemian hallitus tieteellisten toimikuntien esityksestä. Palkinnot antavat tunnustusta ja kannustusta urallaan dynaamisessa vaiheessa oleville tutkijoille sekä kiinnittävät huomiota Akatemian tärkeinä pitämiin tavoitteisiin. Palkittavien joukossa on vuosien varrella ollut niin nais- kuin miestutkijoitakin. Palkinto on Miia Liesegangin suupuhallettu lasiteos nimeltä "Hetki".

Katso esittelyvideot palkituista tutkijoista:

www.aka.fi/fi/T/Tiedeuutiset2/Videot-ja-radiojutut/Akatemiapalkinnon-saajien-esittelyvideot/ ja Akatemian YouTube -kanavalla

Teksti: Terhi Loukiainen
Kuvat: Pekka Kiirala, Tuukka Troberg

Julkaistu alun perin A propos -verkkolehdessä.

Viimeksi muokattu 4.5.2015
Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
YHTEYSTIEDOT, LASKUTUS  JA
REKISTERISELOSTEET»
KYSYMYKSET JA PALAUTE »