Tuoksuva metsä hidastaa ilmastonmuutosta

Lämpötilan kohotessa kasvit vapauttavat höyryjä, jotka kasvattavat ilman pienhiukkasten kokoa. Nämä hiukkaset lisäävät pilvien muodostumista ja viilentävat siten ilmastoa, osoittaa tuore suomalainen tutkimus. Pohjoisen metsäisissä ympäristöissä ilmiön arvioidaan hillitsevän lämpenemistä jopa 30 prosentilla. Työ on julkaistu Nature Geoscience-lehden advance online publication -versiona. Tutkimusta on tehty Suomen Akatemian rahoituksella.

Metsä tuoksuu metsältä. Talvella varsin heikosti, mutta mitä lämpimämmäksi ilmat käyvät, sitä selkeämpiä tuoksut ovat. Kasvit ja maaperä tuottavat näitä tuoksuja, orgaanisia höyryjä, sitä enemmän mitä lämpimämpi ilma on. Osa höyryistä muuntuu ilmassa ja tiivistyy ilmakehän pienhiukkasten ympärille kasvattaen niitä. Riittävän suuret pienhiukkaset voivat muodostaa pilvipisaroita ja siten lisätä auringon säteilyn heijastumista pilvistä takaisin avaruuteen.

Helsingin yliopiston ilmakehätutkija Pauli Paasosen johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa on ensimmäistä kertaa pystytty osoittamaan, että säätelemällä tuottamiensa höyryjen vapauttamista kasvit aiheuttavat ilmastonmuutosta hidastavan palauteilmiön. Tutkimuksen mukaan jokainen lämpötila-aste lisää ilmastoa viilentävien hiukkasten määrää alailmakehässä yli kymmenen prosenttia, kun maa on sula.

Pienhiukkasten viilentävän vaikutuksen voimistumista ilmaston lämmetessä on nyt myös voitu ensimmäistä kertaa arvioida suoraan mittaustuloksista. Menetelmän on kehittänyt Helsingin yliopiston ilmakehätutkija Ari Asmi yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden kanssa.

Lisääntyvä pienhiukkasmäärä vähentää nyt saatujen tulosten perusteella kasvihuonekaasujen aiheuttamaa lämpenemistä maailmanlaajuisesti vain noin yhden prosentin. Kuitenkin esimerkiksi Suomen, Siperian ja Kanadan kaltaisissa metsäisissä ja pohjoisissa ympäristöissä ilmiön arvioidaan hillitsevän alueellista lämpenemistä jopa 30 prosentilla.

Tutkimukseen on Suomesta osallistunut tutkijoita Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoista sekä Ilmatieteen laitokselta. Tutkimukseen käytettiin mittaustuloksia 11 eri kohteesta ympäri maailmaa.

Julkaisu: Warming-induced increase in aerosol number concentration likely to moderate climate change, Digital object identifier (DOI) number 10.1038/NGEO1800 at http://www.nature.com/ngeo/journal/vaop/ncurrent/full/ngeo1800.html

Lisätietoja antavat:

Pauli Paasonen, ilmakehäfyysikko, FT
Helsingin yliopisto, fysiikan laitos, ilmakehätieteiden osasto;
tällä hetkellä vierailevana tutkijana:
International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA), Itävalta
pauli.paasonen@helsinki.fi

Ari Asmi, tutkimuskoordinaattori, FT
Helsingin yliopisto, fysiikan laitos, ilmakehätieteiden osasto
ari.asmi@helsinki.fi

Markku Kulmala, akatemiaprofessori
Helsingin yliopisto, fysiikan laitos, ilmakehätieteiden osasto
markku.kulmala@helsinki.fi

Lähde: Helsingin yliopiston tiedote

Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
YHTEYSTIEDOT, LASKUTUS  JA
REKISTERISELOSTEET»
KYSYMYKSET JA PALAUTE »