Ensimmäinen Leena Peltonen -tiedepalkinto diabetestutkijalle

Ensimmäinen akateemikko Leena Peltonen-Palotien elämäntyötä kunnioittava tiedepalkinto (Leena Peltonen Prize for Excellence in Human Genetics) on myönnetty ansioituneelle diabeteksen geenitaustan tutkijalle, Harvardin yliopiston Broad-instituutissa työskentelevälle tohtori Cecilia Lindgrenille. Palkinto luovutettiin Lindgrenille Helsingissä maanantaina 26.8.

Ruotsista kotoisin oleva Cecilia Lindgren aloitti uransa Lundin yliopistossa, jossa hän väitteli molekyyligenetiikan alalta tohtoriksi vuonna 2002. Hän on jatkanut menestyksekästä tutkijanuraansa Karoliinisessa instituutissa Ruotsissa, Wellcome Trust -tutkimuskeskuksessa Oxfordin yliopistossa Iso-Britanniassa ja Broad-instituutissa Harvardin yliopistossa USA:ssa. Lindgrenin erityisen kiinnostuksen kohde on tyypin 2 diabeteksen puhkeamiseen johtavat syyt. Viime aikoina hän on keskittynyt selvittämään perintötekijöiden, ylipainoisuuden ja rasvan kehoon jakautumisen monimutkaisia yhteyksiä ja niiden merkitystä diabeteksen puhkeamiselle.

”Olen erityisen vaikuttunut Cecilian kyvyistä luoda kontakteja ja rakentaa tutkimusyhteistyötä. Kollegat tuntevat hänet sydämellisenä ihmisenä ja hän on myös pidetty ohjaaja. Sen lisäksi, että Cecilia on todella lahjakas nuori tutkija, hän on minusta erityisen sovelias saamaan tämän palkinnon, koska hän jakaa niin monia Leenan tutkimusuraa määritelleitä arvoja – tinkimättömyyden, pelottomuuden, uteliaisuuden ja yhteistyöhengen”, sanoo Lindgrenin väitöskirjan ohjaaja, professori Leif Groop (Lundin yliopisto ja FIMM).

Akateemikko Leena Palotien muistoa kunnioittava 10 000 euron arvoinen palkinto jaetaan joka toinen vuosi ansioituneelle ihmisgenetiikan alan tutkijalle. Varat tulevat Paulon säätiön hallinnoimasta, lahjoitusvarojen turvin vuonna 2010 perustetusta Leena Palotien muistorahastosta. Palkinnon saajan tulee olla uransa alkuvaiheessa oleva, mutta jo menestyksellisesti ihmisperimän salaisuuksia selvittänyt tutkija.

"Leena Peltonen -palkinnon jakamisella Paulon Säätiö haluaa edistää korkeatasoista lääketieteellistä tutkimusta. Olen iloinen, että jo ensimmäisellä palkinnon jakokerralla pääsemme palkitsemaan kansainvälisesti menestyneen nuoren tutkijan”, sanoo Paulon Säätiön hallituksen puheenjohtaja Timo Ritakallio.

Ehdotuksia ensimmäisen Leena Peltonen -palkinnon saajiksi tuli yhdeksäntoista. Päätöksen teki kuusihenkinen työryhmä, jonka johtajana toimi Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM) johtaja professori Olli Kallioniemi.


Palkinnon saajan yhteystiedot:
Dr. Cecilia Lindgren
Wellcome Trust Centre for Human Genetics, UK
Broad Institute of Harvard and MIT, USA
sp. celi@well.ox.ac.uk / celi@broadinstitute.org

(Kuva: copyright Wellcome Trust, UK)

Lisätietoja:
Professori Aarno Palotie
Suomen molekyylilääketieteen instituutti (FIMM), Helsingin yliopisto
sp. aarno.palotie(at)fimm.fi

Lähde: Helsingin yliopiston tiedote

Seuraa meitä:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
YHTEYSTIEDOT, LASKUTUS  JA
REKISTERISELOSTEET»
KYSYMYKSET JA PALAUTE »