Vuoden Professori – akatemiaprofessori Markku Kulmala

Professoriliitto on valinnut Vuoden Professoriksi akatemiaprofessori Markku Kulmalan Helsingin yliopistosta. Kulmala on kansainvälinen huippututkija aerosoli- ja ympäristöfysiikan alalla. Valinta julkistettiin Communicatio Academica -tapahtumassa perjantaina Oulussa. Vuoden Professorin palkintosumma on 18 000 euroa.

  • Professoriliitto arvostaa akatemiaprofessori Kulmalan uran monipuolisuutta. Hän on alansa johtava tutkija maailmassa ja harvinaisen tuottoisa kirjoittaja, mutta hän myös popularisoi tieteenalansa tärkeitä kysymyksiä, vaikuttaa näkyvästi yhteiskunnassa ja tieteellisissä seuroissa, kehittää opetusta ja kantaa vastuuta tiedehallinnosta.

Akatemiaprofessori Kulmalan tieteelliset ansiot ovat huikeat. Hän on ollut kirjoittajana 650 vertaisarvioidussa julkaisussa, joista kahdeksan Nature-lehdessä, yksitoista Science-lehdessä ja kuusi Physical Review Letters -lehdessä. Kulmala on geotieteiden maailmanlistan viitatuin tutkija ja samalla ensimmäinen suomalainen, joka on yltänyt maailmanlistoilla alansa viitatuimmaksi.

Markku Kulmalan erikoisala on aerosolitiede, erityisesti ilmakehän aerosolihiukkasten synty- ja kasvuilmiöt sekä hiukkasten, pilvien ja ilmaston vuorovaikutus. Näillä aloilla Kulmala on johtava tutkija maailmassa. Kulmala on tehnyt uraauurtavaa työtä analysoidessaan ilmakehän, maaekosysteemien ja aerosolien sekä nanoklusterien eli ultrapienten hiukkasten keskinäisiä kytkentöjä.

Tiedehallinnossa 53-vuotias Kulmala on näkyvä vaikuttaja. Hän on johtanut kolmea suomalaista huippuyksikköä. Lisäksi hänellä on ollut koordinointivastuu kahdesta pohjoismaisesta huippuyksiköstä, suuresta EU:n tutkimusprojektista sekä kahdesta kotimaisesta ja yhdestä pohjoismaisesta tutkijakoulusta. Kulmala toimii puheenjohtajana kansainvälisessä ilmakehän ja globaalimuutoksen tutkimusohjelmassa. Hän on myös Helsingin yliopiston kollegion puheenjohtaja.

Koko uransa ajan Kulmala on pitänyt yhteiskunnallista vaikuttamista olennaisena osana professorin työtä. Viime vuoden lopulla hänet valittiin suomalaisen Ilmastopaneelin puheenjohtajaksi. Tämän ympäristöministeriön asettaman paneelin tarkoituksena on antaa neuvoja Suomen ilmastopolitiikan valmisteluun ja toimeenpanoon.  

Suomen tiedepalkinnon Markku Kulmala sai vuonna 2003, Euroopan geofysiikan unionin Bjerkenes-mitalin vuonna 2007 ja aerosolitutkimuksen alalla jaettavan Fuchs-palkinnon vuonna 2010. Akatemiaprofessorina hän on ollut vuosina 2004–2009 sekä vuodesta 2011 lähtien.

LISÄTIETOJA:
akatemiaprofessori Markku Kulmala, 040 596 2311
Professoriliiton puheenjohtaja Maarit Valo, 045 657 5757
viestintäpäällikkö Kirsti Sintonen, 040 5622 965

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »