Uusi tekniikka selventää tyypin 2 diabeteksen kehittymistä

Suomalais-amerikkalainen tutkijaryhmä on käyttänyt uutta teknologiaa uusien insuliinin synteesiä ja eritystä säätelevien geenien löytämisessä. Nature Genetics -lehden artikkelissa raportoitiin ensimmäistä kertaa uusia harvinaisia geenimuutoksia, jotka vaikuttavat insuliinin synteesiin ja insuliinien eritykseen. Tutkimus tuo tärkeätä lisätietoa tyypin 2 diabeteksen kehittymiseen vaikuttavista tekijöistä. Suomen osuus on tehty Suomen Akatemian rahoituksella.

Geenitutkimuksessa käytettiin ensimmäistä kertaa niin sanottua eksomisirua, joka on uusi menetelmä ja selvästi halvempi kuin perinteinen sekvensointi. Tämä menetelmä mahdollistaa DNA-näytteiden nopean tutkimisen sirulle valittujen yli 200 000 geenimuutoksen selvittämiseksi. Menetelmä on erityisen sopiva harvinaisten geenimuutosten tutkimuksiin.

“Eksomisiru mahdollisti 8 229 henkilön tutkimisen varsin nopeasti”, kertoo akatemiaprofessori Markku Laakso Itä-Suomen yliopistosta. Tutkimusaineistona oli METSIM-tutkimus (METabolic Syndrome In Men), joka koostuu kuopiolaisista tai Kuopion lähikunnissa asuvista miehistä.

“Tulokset olivat niin selviä ja METSIM-tutkimus kooltaan niin suuri, että tutkimuksessa ei tarvittu toista väestöotosta, joka yleensä on välttämätön geneettisten tutkimuksen julkaisemiseksi. Tutkimuksemme osoittaa, että vastaavaa analyysitapaa voidaan soveltaa useiden muiden sairauksien geenitutkimuksissa, joista mainittakoon esimerkiksi ylipaino, verenpainetauti ja syöpä.”

Tyypin 2 diabetesta sairastaa yli 400 000 suomalaista, ja tähän sairauteen liittyy sekä pienten että suurten valtimoiden liitännäissairauksia. Tyypin 2 diabetes johtuu altistegeenien ja elintapojen sekä elinympäristön välisestä vuorovaikutuksesta.

“Geenimuutosten tutkiminen auttaa meitä ymmärtämään sairauksien syntymekanismeja”, toteaa akatemiaprofessori Markku Laakso. “Tutkimuksessa löysimme uusia geenejä, jotka auttavat ymmärtämään insuliinin synteesiin ja eritykseen liittyviä säätelymekanismeja.”

Tutkimukseen osallistui Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden lisäksi kolme tutkimusryhmää Yhdysvalloista, professori Francis Collins (NIH), professori Michael Boehnke (University of Michigan, Ann Arbor) ja professori Karen Moehke (University of Northern Carolina, Chapel Hill). Itä-Suomen yliopistosta tutkimukseen osallistuivat akatemiaprofessori Laakson lisäksi professori Johanna Kuusisto ja tohtoritutkijat Henna Cederberg ja Alena Stančáková. Seuraavaksi tutkijat selvittävät, millä mekanismeilla löydetyt uudet geenit aiheuttavat diabetesta.

Lähde: Itä-Suomen yliopiston tiedote

 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »