Suomalaistutkijat löysivät paksusuolisyövälle
keskeisen geeninsäätelyalueen

Suomen Akatemian rahoituksella tehty tutkimus osoittaa, että normaalien solujen ja syöpäsolujen kasvua ohjaavat eri geeninsäätelyalueet. Tulevaisuudessa on ehkä mahdollista kehittää lääkehoitoja, joilla hillitään sairautta aiheuttavan geeninsäätelyalueen aktiivisuutta.

Viime vuosina on löydetty suuri määrä periytyviä DNA-muutoksia, jotka lisäävät riskiä sairastua kansantauteihin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja erilaisiin syöpiin. Näillä muutoksilla on yksilötasolla pieni mutta väestötasolla merkittävä vaikutus sairastumisriskiin. Koska ne sijaitsevat usein kaukana tunnetuista geeneistä, niiden vaikutusmekanismia ei tunneta tarkasti. On kuitenkin yleisesti ajateltu, että monet näistä muutoksista sijaitsisivat geenien säätelyalueilla ja vaikuttaisivat niiden kautta geenien ilmentymiseen.

Suomen Akatemian syöpägenetiikan huippuyksikön tutkijat ovat pitkään tutkineet keskeisintä paksusuoli- ja eturauhassyöpäriskiä lisäävää geenimuutosta. Vaikka tämä muutos lisää syövän riskiä vain 20 prosenttia, se on hyvin yleinen, ja väestötasolla sen vaikutus perinnölliseen syöpään on suurempi kuin millään muulla tunnetulla perinnöllisellä DNA-muutoksella. Muutos sijaitsee alueella, joka on evoluution aikana säilynyt samankaltaisena kaikilla nisäkkäillä.

Selvittääkseen muutoksen vaikutusmekanismin tutkijat analysoivat hiiriä, joilta tämä geenin säätelyalue puuttuu kokonaan. Hiiret ovat täysin terveitä, ja säätelyalueen poiston ainoa havaittu vaikutus oli läheisen MYC-syöpägeenin aktiivisuuden väheneminen hiirten paksusuolessa. Tutkijat havaitsivat myös, että ihmisen paksusuolisyöpää aiheuttavan signaalireitin aktivoiminen aiheutti näillä hiirillä huomattavasti vähemmän suolistokasvaimia kuin verrokkihiirillä.

Helsingin yliopistossa ja Karoliinisessa instituutissa tuotetut tulokset julkaistu arvostetussa Science -tiedelehdessä. ­

”Tulokset osoittavat, että vaikka yksilöiden välisten DNA-muutosten vaikutukset ovat yleensä pieniä, niillä säätelyalueilla, joissa muutokset sijaitsevat, voi olla keskeinen rooli sairauksien aiheuttajana”, toteaa akatemiaprofessori Lauri Aaltonen Helsingin yliopistosta.

Havainto osoittaa myös, että normaalien solujen ja syöpäsolujen kasvua ohjaavat eri geeninsäätelyalueet. ”Tämä mahdollistaa kokonaan uuden lähestymistavan lääkekehitykseen – sellaisten lääkeaineiden etsimisen, joilla sairauksia aiheuttavien geeninsäätelyalueiden aktiivisuutta voitaisiin hillitä”, sanoo professori Jussi Taipale Helsingin yliopistosta ja Karoliinisesta instituutista.

Tutkimusta rahoittivat Suomen Akatemian syöpägenetiikan tutkimuksen huippuyksikkö, Syöpäjärjestöt, Sigrid Juseliuksen säätiö, Karoliininen instituutti, Karoliininen yliopistosairaala, Vetenskapsrådet, Cancerfonden, Euroopan tutkimusneuvosto ERC, ja EU FP7 hanke SYSCOL.

Lisätietoja:
Akatemiaprofessori Lauri Aaltonen, Helsingin yliopisto
Sähköposti: lauri.aaltonen@helsinki.fi

Julkaisu:

Sur, I., Hallikas, O., Vähärautio, A., Yan, J., Turunen, M., Enge, M., Taipale, M., Karhu, A., Aaltonen, L. A., and Taipale, J. Mice Lacking a Myc Enhancer Element that Includes Human SNP rs6983267 Are Resistant to Intestinal Tumors. Science, in press, 2012

Lähde: Helsingin yliopiston tiedote

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »