Suoliston mikrobisto muuttuu raskauden aikana
Tutkijaryhmä selvittää yhteyttä lihavuuteen

Professori Erika Isolaurin tutkimusryhmä havaitsi, että raskaudenaikainen painonnousu ja aineenvaihdunta muuttavat suoliston mikrobistoa merkittävästi. Elimistö saattaa käyttää muuttunutta mikrobistoa työkaluna tukemaan sikiön kasvua. Tutkimus julkaistiin arvostetussa Cell-tiedelehdessä. Tutkimus on tehty  muun muassa Suomen Akatemian rahoituksella.

Turun yliopiston toimivan Isolaurin johtama NAMI-tutkimusryhmä yhteistyössä amerikkalaisen Cornellin yliopiston professori Ruth Leyn kanssa on selvittänyt raskauden aikaisen mikrobiston muutoksia. Tutkimusyhteistyö on ensimmäisenä maailmassa osoittanut, että raskauden viimeisen kolmanneksen aikana mikrobisto muuttuu merkittävästi. Raskaudenaikainen painonnousu ja aineenvaihdunta muuttavat suoliston mikrobistoa, ja tasapainon muuttuminen on yhteydessä tulehdusvasteeseen.

Kyseessä on ensimmäinen perusteellinen tutkimus, joka on tehty raskauden aikaisesta suoliston mikrobiston kehityksestä. Tutkimustulosten mukaan raskaana olevan naisen elimistö saattaa käyttää suoliston muuttunutta mikrobistoa eräänlaisena työkaluna tukemaan sikiön kasvua, sillä loppuraskauden muuttunut mikrobisto vaikutti painonnousuun tutkimuksen kokeellisessa osassa. Mikrobiston tasapainolla raskauden aikana on tärkeä merkitys myös syntymän jälkeen, sillä äidin mikrobisto vaikuttaa lapsen mikrobiston muodostumiseen ja puolustusvasteiden kypsymiseen.

Mikrobisto muuttuu raskauden lopulla

Tutkimusryhmä selvitti, että raskaana olevilla naisilla suoliston mikrobiston koostumus muuttuu loppuraskaudessa tavallista yksipuolisemmaksi. Terveyttä edistävien bakteerien määrän todettiin pienenevän samalla, kun painon nousuun liittyvien bakteerien määrä nousi. Lisäksi tulehduksen merkit lisääntyivät raskauden aikana. Muutokset suoliston mikrobistossa eivät liittyneet äidin ruokavalioon, joten tutkimusryhmän jäsenet arvelevat immuunijärjestelmällä tai hormoneilla olevan vaikutusta asiaan.

”Ruokavalio muutti suoliston mikrobistoa vähemmän kuin raskauden kulku”, kertoo tutkimusryhmän jäsen professori Seppo Salminen Turun yliopistosta.

Kokeellisessa tutkimuksessa, jossa raskaana olevien naisten suolistomikrobeja raskauden viimeiseltä kolmannekselta siirrettiin mikrobittomien koehiirten suolistoon, havaittiin, että nämä muutokset laukaisivat lihomisreaktion, jota raskauden ensimmäisen kolmanneksen suolistomikrobeja saaneilla koehiirillä ei ollut. Samalla havaittiin merkkejä tulehduksesta ja huonommasta glukoositasapainosta.

Normaalisti haitalliset muutokset ovatkin hyväksi sikiölle

Raskauden viimeiseen kolmannekseen mennessä mikrobisto voi aiheuttaa muutoksia aineenvaihduntaan. Raskauden aikana nämä muutokset ovat terveellisiä äidille ja kehittyvälle lapselle, koska ne edistävät energian varastointia rasvakudokseen sekä auttavat tukemaan sikiön energiansaantia. Vastaavat muutokset ilman raskautta puolestaan voivat kuitenkin johtaa muun muassa kakkostyypin diabeteksen kehittymiseen, lihavuuteen tai tulehdussairauksiin sekä muihin terveysongelmiin. Tutkimusryhmä selvittääkin tällä hetkellä, millainen mikrobisto muodostaa lapselle riskin sairastua näihin länsimaisiin elintapasairauksiin ja miten mikrobistoon voidaan vaikuttaa sairastumisriskin pienentämiseksi.

Tutkimus on julkaistu arvostetussa Cell-tiedelehdessä. http://www.cell.com/abstract/S0092-8674%2812%2900829-X

Lisätietoja:

  • Professori Erika Isolauri, erika.isolauri(a)utu.fi, p. 02 333 6812, 040 503 9852
  • Professori Seppo Salminen, seppo.salminen(a)utu.fi, p. 02 333 6880, 040 060 1394

Lähde: Turun yliopiston tiedote

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »