São Paulon osavaltion tiederahoittaja (FAPESP) ja Suomen Akatemia käynnistävät yhteishankkeita ensi vuonna

(20.11.2012)

Suomen Akatemia solmi keväällä tutkimusrahoitusta koskevan yhteistyösopimuksen Brasilian São Paulon osavaltion tutkimusrahoittajan FAPESPin (São Paulo Research Foundation) kanssa. Ensimmäisinä yhteishankkeina käynnistetään elektroniikan materiaalitutkimuksen, fotoniikan ja viestintätekniikan sekä luonnon monimuotoisuuden ja luonnonvarojen kestävän kehityksen tutkimuksen yhteishankkeet. Hankkeet ovat haettavana ja ne niiden on myös tarkoitus käynnistyä vuoden 2013 aikana.

FAPESPin edustajat ja suomalaiset hankkeiden valmisteluun osallistuvat asiantuntijat ovat koolla Helsingissä tällä viikolla. Tapaamisen keskeisenä tavoitteena on linjata ensi vuonna toteutettavien yhteishakujen temaattiset alueet.

São Paulon osavaltio on merkittävin tiede- ja tutkimustoiminnan keskittymä Brasiliassa. Lähes 200 miljoonaisesta kansasta São Paulon osavaltiossa asuu 41 miljoonaa. Kuitenkin tällä alueella tehdään maan tieteellisestä tutkimuksesta yli 50 prosenttia. Lisäksi 45 prosenttia Brasiliassa kaikista maassa valmistuvista tohtoreista saa tutkintonsa São Paulon alueella. Yhteensä Brasiliassa valmistuu noin 11 000 tohtoria vuosittain.

Brasilian tutkimus on julkaistujen tieteellisten artikkeleiden määrällä mitattuna kasvanut yli 500 prosenttia vuosien 1995 ja 2010 välillä. Luku on kolmanneksi suurin maailmassa Kiinan ja Etelä-Korean jälkeen.

FAPESP rahoittaa São Paulon osavaltion budjetista vertaisarvioitua tieteellistä tutkimusta noin 600 miljoonalla eurolla vuodessa.

”FAPESP saa vuosittain yli 20 000 hakemusta. Rahoitamme kaikkea mahdollista tutkijalähtöistä tutkimusta. Tärkeä alue toiminnassamme ovat myös kansainväliset yhteishankkeet, joita olemme rahoittaneet lähes 360 vuosien 2005 ja 2011 välillä”, sanoo FAPESPin eksaktien tieteiden ja tekniikan alueiden johtaja Alexandre Roccatto.

Suomen Akatemia rahoittaa São Paulon kanssa kymmenen nelivuotista yhteishanketta

Suomen Akatemia rahoittaa vähintään kymmenen nelivuotista yhteishanketta.

Suomen Akatemian puolelta hanketta koordinoivat luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunnan jäsen professori Heli Jantunen Oulun yliopistosta sekä biotieteiden ja ympäristön tutkimuksen toimikunnan jäsen professori Mari Walls.

Teksti: Vesa Varpula

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »