”SHOKit täydellinen työkalu talouskasvun vauhdittamiseen”

26.4.2012

”SHOKit ovat täydellinen työkalu Suomen talouskasvun vauhdittamiseksi ja vaihtotaseen tasapainottamiseksi”, valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen sanoi puheessaan keskiviikkona 25.4. pidetyssä SHOK Summitissa. ”Myös hallitus on valmis tukemaan kestävää kasvua poikkeuksellisinkin toimenpitein. Haasteena on kuitenkin se, että meidän tulisi oppia hyödyntämään nopeammin ja ketterämmin myös muualla aikaansaatua osaamista, kaikkea ei tarvitse eikä voi keksiä itse”, Heinonen jatkoi. 

SHOKit ovat strategisen huippuosaamisen keskittymiä, joissa on mukana yliopistoja ja tutkimuslaitoksia sekä yrityksiä. Niissä tehdään pitkäjänteistä tutkimusyhteistyötä tulevaisuuden kannalta tärkeillä toimialoilla.

Toista kertaa järjestetyn SHOK Summitin muita puhujia olivat mm. Irlannin tutkimuksesta ja innovaatioista vastaava ministeri Sean Sherlock, Cargotecin toimitusjohtaja Mikael Mäkinen, Valion johtaja, professori Tiina Mattila-Sandholm sekä Jyväskylän yliopiston rehtori, professori Aino Sallinen. Puheenvuoroissa yhdeksi teemaksi nousi avoimen innovaatiotoiminnan merkitys. Myös pitkäjänteistä investointia innovaatiotoimintaan puhujat pitivät välttämättömänä.

”Rakennamme parhaillaan maailman suurinta lastinkäsittelylaitteiden kehitys- ja testauskeskusta Tampereelle, siellä on eniten osaamista. Edellisen taantuman aikana teimme päätöksen, että jatkamme investointia tuotekehitystoimintaamme myös silloin, kun tiedossa on muutama laihempi vuosi - leikkaaminen olisi pahinta, mitä voisi tehdä. SHOK-yhteistyöstä löytyvät kaikki ne elementit, joita tarvitsemme tutkimus- ja kehitystoiminnassamme”, Mikael Mäkinen totesi.

Tiina Mattila-Sandholm puolestaan haastoi SHOK-toimijoita astumaan ulos mukavuusalueeltaan: ”En halua nähdä enää yhtään professoria, joka katsoo yritysihmisten häiritsevän tutkimusta. Enkä halua nähdä yhtään yritysihmistä, joka ei käy tieteellisissä seminaareissa.”

Kaikille SHOKeille ajateltavaa antoi Kalifornian yliopiston professori John Zysman, jonka mielestä erilaiset ICT-pohjaiset palvelut ovat Suomen kaltaisille rikkaille ja pienille valtioille menestyksen avain. ”Olemassa olevia tietovarastoja pitää käyttää tehokkaasti ja rakentaa palveluita jotka aidosti hyödyttävät ihmisiä. Lisäksi hyödyntäkää pilvialustoja, myös innovaatiotoiminnassa”, Zysman kannusti.

Tämänkertaisen SHOK Summitin painopiste oli tuloksissa: Tulostorilla oli esillä kaikkiaan 48 konkreettista tulosta, jotka vaihtelivat tablettijulkaisuista innovatiivisiin mittausantureihin. Lisäksi SHOK-toimintaan osallistuvien yritysten puheenvuoroissa kuultiin lukuisia esimerkkejä siitä, miten tämänkaltainen yhteistyö on hyödyttänyt niin pieniä ja keskisuuria kuin suuria ja kansainvälisiäkin yrityksiä.

Joka toinen vuosi järjestettävän SHOK Summitin järjestäjinä olivat kaikki kuusi SHOK-yhtiöitä: Metsäklusteri Oy, Tieto- ja viestintäteollisuuden tutkimus TIVIT Oy, metalli- ja konepajateollisuudelle omistautunut FIMECC Oy, energia- ja ympäristöalan CLEEN Oy, terveys- ja hyvinvointialan SalWe Oy ja rakennettuihin ympäristöihin keskittyvä RYM Oy. Paikalla oli kaikkiaan 600 elinkeinoelämän, teknologiateollisuuden ja tutkimusmaailman vaikuttajaa keskustelemassa ja jakamassa näkemyksiään siitä, mihin Suomi on menossa ja pitäisikö suuntaa muuttaa.

www.shok.fi

 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »