Kansanterveys - kuinka katkaistaan sosioekonomisen kohtalon kierre?

21.11.2012

Miten sosioekonomisen kohtalon kierre voitaisiin katkaista? Mitkä tekijät vaikuttavat kansanterveyteen? Millaisin valinnoin yksilö voi edistää omaa hyvinvointiaan? Kuinka paljon yhteiskunta voi ja kuinka paljon sen kannattaa ottaa vastuuta yksilön terveydestä? Miten ilmastonmuutos on uhka kansanterveydelle? Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Suomen Akatemian Kansanterveyden haasteet -tutkimusohjelman tuloksien pohjalta julkaistussa Kansan terveys, yksilön hyvinvointi -kirjassa. Kirjan on kustantanut Gaudeamus.

Teos tarjoaa hyödyllistä ja ajantasaista tietoa terveellisestä elämästä ja kansanterveyden kehityskuluista. Kansantaudit ovat usein monisäikeisiä sairauksia, ja ne aiheuttavat inhimillisen kärsimyksen lisäksi suuria kustannuksia yhteiskunnalle. Suomalaisten tutkijoiden kirjoituksissa painottuu erityisesti sairauksien ehkäisemisen tärkeys: ennaltaehkäisevä työ on sekä inhimillisestä että taloudellisesta näkökulmasta mielekkäämpää kuin ongelmiin puuttuminen vasta niiden ilmetessä.

Tuloerojen vaikutus terveyteen näkyy yhteiskunnassa ja usein vanhempien ongelmat siirtyvät uusille sukupolville. Lapsiperheiden suhteellinen köyhyys onkin kolminkertaistunut kahden viime vuosikymmenen aikana. Kirjassa pohditaan, kuinka taata ihmisille hyvä ja pitkä elämä kohdusta hautaan.

Teoksessa esitellään keinoja esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen, nuorten ylipainon sekä muistisairauksien torjuntaan. Lisäksi tutkijat tarjoavat keinoja lasten tukemiseen elämän kriiseissä ja terveellisen pohjoismaisen ruokavalion luomiseen.

”Suomessa jopa kaksi kolmannesta miehistä ja puolet naisista on ylipainoisia ja lähes viidennes lihavia. Vuosituhannen vaiheesta lähtien maailmassa on kuollut enemmän ihmisiä yliravitsemukseen ja sen seurauksiin kuin nälkään”, toteavat terveystiedon lukutaidosta kirjoittaneet Raimo Niemelä, Stefan Ek ja Maija-Leena Huotari.

Kirja on toinen osa Suomen Akatemian ja Gaudeamuksen yhteistyössä julkaisemaa Tutkitusti-kirjasarjaa. Sen ovat toimittaneet Salve-tutkimusohjelman ohjelmapäällikkö Jukka Reivinen ja tiedottaja Leena Vähäkylä.

Kirja on myynnissä hyvin varustetuissa kirjakaupoissa ja Gaudeamuksen verkkokaupassa  (http://www.gaudeamus.fi/?page_id=2913)

 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »