EN

Kalvoproteiini voi tuoda apua malariaan
ja biologisten paristojen kehittämiseen

Professori Adrian Goldmanin ryhmä on ensimmäisenä Suomessa ratkaissut solun kalvorakenteissa sijaitsevan proteiinin molekyylirakenteen. Natriumia pumppaava pyrofosfataasi saattaa tulevaisuudessa olla osa biologisia paristoja. Pyrofosfataasin rakenteen selvittäminen voi myös auttaa lääkkeiden kehittämisessä malariaan ja muihin alkueläinten aiheuttamiin tauteihin. Tutkimus on tehty Suomen Akatemian rahoituksella Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutissa.

Nyt rakenteensa paljastanut natriumia pumppaava pyrofosfataasi on solukalvoon kiinnittynyt proteiini, joka siirtää ioneja kalvon toiselta puolelta toiselle. ”Pumppuproteiini saa ionien pumppaamiseen tarvittavan energiansa pyrofosfaatista, jota voidaan tuottaa kohtuullisen edullisesti teollisin menetelmin. Kalvoon sitoutuneet pyrofosfataasiproteiinit voivatkin tulevaisuudessa tuottaa sähköä biologisissa paristoissa”, Goldman ennustaa.

Kalvoon sitoutuneita pyrofosfataaseja ei löydy ihmisistä, mutta ne ovat tärkeitä kasvien kehitykselle ja alkueläinten, kuten malarialoisen, kasvulle. Kun pumppuproteiinin rakenne on selvillä, pystytään suunnittelemaan myös sen toimintaa häiritseviä täsmälääkkeitä.

”Kalvoproteiinit yleensäkin ovat tärkeitä lääkkeiden kohdeproteiineja, sillä noin 60 prosenttia kaikista lääkeaineista vaikuttaa sitoutumalla juuri niihin”, toteaa Juho Kellosalo samasta tutkimusryhmästä.

Tutkimusryhmän selvittämä kalvoproteiini on peräisin kuumissa lähteissä elävästä Thermotoga maritima -bakteerista. Rakenne on onnistuttu ratkaisemaan röntgensädekristallografian avulla. Siinä bakteerista eristetystä proteiinista on kasvatettu kiteitä, joita on tutkittu voimakkaiden röntgensäteiden avulla. Näin proteiinin rakenne on voitu selvittää atomitasolle saakka.

Natriumia pumppaavan pyrofosfataasin rakennetta ja sen selvittämistä koskeva artikkeli on julkaistu Science-lehdessä otsikolla "The structure and catalytic cycle of a sodium pumping pyrophosphatase".

Kirjoittajat: Juho Kellosalo (1,2), Tommi Kajander (1), Konstantin Kogan (1), Kisun Pokharel (1,3), Adrian Goldman (1)

1     Helsingin yliopisto, Biotekniikan instituutti, rakennebiologian ja biofysiikan ohjelma http://www.biocenter.helsinki.fi/bi/xray/goldman/Home_.html

2     Informatiikan ja rakennebiologian tutkijakoulu http://web.abo.fi/isb/index.php

3     Turun yliopisto, Biokemian ja elintarvikekemian laitos http://www.sci.utu.fi/biokemia/

Lisätiedot:

 

Lähde: Helsingin yliopiston tiedote

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »