Barroso: Kriisi mahdollisuus Euroopan uudistamiseen

Euroopan komission puheenjohtaja Josè Manuel Barroson mukaan Euroopan ainoa vaihtoehto ulos kriisistä on ottaa nyt suuria askeleita eteenpäin. Takaisin ei ole paluuta. Barroso esitti ajatuksiaan ajatushautomo Lisbon Councilin järjestämässä tilaisuudessa 27. helmikuuta.

Barroson mukaan työ jäsenmaissa julkisen talouden tasapainottamiseksi jatkuu, mutta äärimmäisen tärkeää on nyt huolehtia myös kestävän kasvun luomisesta.

EU-rahoista vipuvoimaa

Puheenjohtajan mukaan nykyinen kriisi on käytettävä hyväksi ja vietävä läpi kauan kaivatut rakenteelliset uudistukset Euroopassa. Jos tässä ei onnistuta, vaarana on menettää viimeisen 60 vuoden aikana saavutetut edut.

"Kansallisten toimien lisäksi tarvitaan eurooppalaisia uudistuksia, jotka rakentuvat Euroopan valteille eli ihmisten osaamiselle ja innostukselle, yritysten innovaatiokyvylle ja mahdollisuudelle saada enemmän irti yhtenäismarkkinoista."

"Myös investointeja tarvitaan. Koska useimmissa jäsenmaissa talouden liikkumavaraa ei juuri ole, meidän täytyy käyttää EU:n rakennerahastojen vipuvoimaa ja tehdä yhteistyötä hallitusten ja yksityisen sektorin kanssa."

Barroso julisti, että nyt on aika toteuttaa kaikki puheissa pitkään pyöritetyt aikomukset. Komissio keskittyy nyt esimerkiksi useita unionimaita kalvavaan massiiviseen nuorisotyöttömyyteen. Lisäksi Barroso lupasi helpottaa pienten yritysten ja mikroyritysten toimintaa vähentämällä hallinnollista byrokratiaa.

Tutkimusrahat rauhoitettava

Tilaisuuden keskustelussa komission tutkimuksen ja innovoinnin pääosaston varapääjohtaja Anneli Pauli esitti toivomuksen Barrosolle.

"Kestävän kasvun luominen tarkoittaa käytännössä sitä, että tulevaisuuteen investoimisesta – koulutuksesta, tutkimuksesta ja innovoinnista – ei saa leikata. Toivon, että lähettäisitte tämän viestin kaikille jäsenmaille", Pauli sanoi.

Puheenvuorossaan Pauli korosti myös toimivan Euroopan tutkimusalueen merkitystä yhtenäismarkkinoiden toiminnan parantajana.

Barroso myönsi, että lyhyellä tähtäimellä leikkauksilla ja julkisen talouden vakauttamisella on lamaa vahvistavia vaikutuksia. Barroson mukaan peritaatteena pitäisi olla, ettei tulevaisuuden kasvua luovista sijoituksista leikata.

Teksti: Emmi Kulta

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »