SV EN

"BONUS malliesimerkki onnistuneesta yhteistyöstä"

11.1.12

”BONUS-tutkimusohjelma on hyvä esimerkki siitä, miten Itämeren tutkimusyhteistyötä voi tehdä onnistuneesti. Ohjelman koordinointia voi pitää roolimallina kansainvälisen yhteistyön järjestämisestä”, toteaa Ruotsin ympäristöministeri Lena Ek. Hän vieraili keskiviikkona Itämeren maiden ja EU:n Itämeri-tutkimusohjelman (BONUS) koordinaatiotoimistossa Helsingissä. 

Toimitusjohtaja Kaisa Kononen (oik.) esitteli Ruotsin ympäristöministeri Lena Ekille (vas.) BONUS-ohjelman tavoitteita. 

Ministeri Ek on seurannut BONUS-ohjelman vaiheita ja hänellä on ollut Euroopan parlamentin jäsenenä keskeinen rooli siinä, että EU hyväksyi tutkimusohjelman sen valmistelun jälkeen. Syyskuussa Ruotsin ympäristöministeriksi nimitetty Ek pitää Itämeren suojelua yhtenä keskeisistä alueen maiden yhteisistä tavoitteista.  ”Meidän pitää myös yhdessä edistää esimerkiksi Itämeren suojelutoimien rahoitusta EU:n piirissä. Kilpailu rahoituksesta on kiivasta, ja siksi meidän kaikkien on oltava aktiivisia siinä, että saamme tukea Itämeren tilan kohentamiseen myös EU:sta”. Hänestä kriittinen ajankohta on juuri tänä keväänä, kun EU:ssa neuvotellaan monivuotisista rahoituskehyksistä.

Toimitusjohtaja Kaisa Kononen esitteli tilaisuudessa BONUS-ohjelman tavoitteita, joista yhtenä keskeisenä tavoitteena on Itämerta koskevan uuden tutkimustiedon saavutettavuus ja sen käyttö niin poliittisessa kuin muussakin yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. ”Vain tukeutumalla vankkaan tietoon ja yhdistämällä eri voimavarat voimme toden teolla tukea koko yhteiskuntaa hyödyttävää Itämeren kestävää kehitystä”, Kononen sanoo.

BONUS tekee tiivistä yhteistyö HELCOMin kanssa ja tästä yhteistyöstä on ollut hyötyä myös HELCOMin toiminnassa. ”Olemme hyödyntäneet politiikanteossa jo nyt paljon niitä tutkimustuloksia, joita eri BONUS-hankkeissa on saatu aikaan. Esimerkiksi ilmastonmuutosta ja meressä olevien vaarallisia aineita koskevia tutkimustuloksia on pystytty hyödyntämään. HELCOM on toiminut myös yhteistyöalustana tutkijoiden, päätöksentekijöiden ja poliitikkojen tapaamisissa”,  helmikuussa aloittava uusi pääsihteeri Monika Stankiewicz HELCOMista kertoo.

Ministeri Ek oli kiinnostunut vierailullaan siitä, miten tutkimustieto saataisiin paremmin päätöksentekijöiden ulottuville. ”Miten voimme pienentää tai välttää niitä kuiluja, jotka estävät tiedonkulun päätöksentekijöille?” Monika Stankiewiczin mukaan keskeisellä sijalla on sellaisten yhteisten foorumien järjestäminen, joissa sekä tutkijat että tiedonkäyttäjät kohtaavat. Kaisa Konosen mukaan esimerkiksi tuleva BONUS-foorumi järjestetään juuri tällä tavoitteella.

BONUS-tutkimusohjelmassa rahoitettiin vuosina 2009-2011 16 Itämerta käsittelevää tutkimushanketta. Ohjelman toinen vaihe toteutetaan vuosina 2012-2017. BONUS-ohjelman tavoitteena on tukea tutkimusta, joka tuottaa tietoa Itämerta koskevan päätöksenteon tueksi. Suomessa BONUS-hankkeita on rahoittanut Suomen Akatemia.

www.bonusportal.org


Teksti: Riitta Tirronen
Kuva: Andris Andrusaitis, BONUS

 

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »