BNCT-hoidolla lisää tehoa vaikeiden syöpien hoitoon

Boorineutronisädehoidolla on saatu varsin hyviä hoitotuloksia uusiutuneissa pään ja kaulan alueen syövissä, kertoo akatemiaprofessori Heikki Joensuu Helsingin yliopistosta. BNCT-hoitoa koskeva hoitotutkimus alkoi HYKSin syöpätautien klinikassa noin yhdeksän vuotta sitten.

Boorineutronisädehoito (BNCT) on biologisesti kohdennettava täsmäsädehoito, jossa syöpäkasvainta tuhoava säteilyvaikutus syntyy pääosin solujen sisällä. Menetelmässä käytettävän säteilyn tuottamiseen tarvitaan booria ja ydinreaktorissa tuotettavia neutroneita; BNCT-hoitoasema sijaitsee VTT:n tutkimusreaktorissa Otaniemessä.

HYKSin syöpätautien klinikan BNCT-hoitotutkimukseen on otettu mukaan potilaita, jotka sairastavat uusiutunutta pään ja kaulan alueen syöpää ja joille mitään parantavaa hoitovaihtoehtoa ei ole enää tarjolla. Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa mukana oli 30 potilasta. Meneillään olevassa tutkimuksessa potilaita on 17. Potilaita on hoidettu myös tutkimusprotokollien ulkopuolella; kaikkiaan boorineutronisädehoitoa on HYKS:ssa saanut yli 200 potilasta, jotka ovat useimmiten sairastaneet pään ja kaulan alueen syöpää tai aivosyöpää (glioblastoomaa).

Ensimmäisen hoitotutkimuksen tulokset pään ja kaulan alueen syövän hoidossa ovat hyviä, sanoo tutkimusta johtava akatemiaprofessori Heikki Joensuu. ”Olemme saaneet hyviä hoitovasteita siitä huolimatta, että potilaidemme lähtötilanne on ollut varsin huono. Meillä on jopa muutamia potilaita, jotka voidaan katsoa parantuneiksi, koska he ovat hoidon jälkeen eläneet jo yli viisi vuotta ilman että syöpä on uusiutunut.”

Joensuu huomauttaa, ettei missään muualla ole tehty yhtä huolellista kliinistä tutkimusta BNCT-hoidosta pään ja kaulan alueen syöpien hoitona kuin Suomessa.”Satunnaistettua tutkimusta mekään emme ole tehneet – sellaisen tekemiseen tarvittaisiin suuri joukko potilaita, joten ainakaan toistaiseksi se ei ole ollut mahdollista.”

Erityisen kiinnostavana Joensuu pitää mahdollisuutta yhdistää BNCT-hoito tavanomaiseen sädehoitoon sen sijaan että sitä annettaisiin vasta siinä vaiheessa, kun kaikki muut vaihtoehdot on käytetty.

”Suurin osa syövistä voidaan hoitaa kirurgialla ja tavanomaisella säde- ja lääkehoidolla, mutta erityisen vaikeissa tapauksissa BNCT-hoito voisi olla juuri se ratkaiseva lisä, jolla sairaus pystytään nujertamaan. Syöpä on tavattoman monimuotoinen sairaus, ja joskus sen voittaminen vaatii monia erilaisia lähestymistapoja.”

BNCT-yhdistelmähoitoa käytetään jo Japanissa, ja tulokset ovat olleet lupaavia. HYKS:ssa yhdistelmähoitoa on annettu tähän mennessä muutamalle potilaalle. Hoitovaste on ollut hyvä, mutta seuranta-aika on toistaiseksi liian lyhyt tulosten arvioimiseksi.

HYKS on tällä hetkellä ainoa eurooppalainen sairaala, joka tarjoaa BNCT-hoitoa, ja VTT:n tutkimusreaktorin hoitoasema ainoa paikka Euroopassa, jossa hoitoa voi antaa. Reaktorin ylläpitäminen on kuitenkin kallista, ja VTT onkin suunnitellut ajavansa sen alas lähivuosina. Tämä merkitsisi myös BNCT-hoidon loppumista. ”Neuvottelut asiasta ovat käynnissä eikä päätöksiä ole vielä tehty”, Joensuu sanoo.

BNCT-hoitoa varten yritetään kehittää kiihdytinpohjaista neutronilähdettä, jolloin hoitoa varten ei tarvittaisi kallista ydinreaktoria. Prototyyppejä on jo olemassa, mutta riittävän tehokkaan neutronilähteen aikaansaaminen on vaikeaa.

”Tutkimustuloksemme pään ja kaulan alueen syöpien BNCT-hoidosta ovat mielenkiintoisia, ja olemme päässeet pitkälle tämän hoitomuodon kehittämisessä. Tällä hetkellä kiinnostavin ajatus on BNCT-hoidon yhdistäminen tavanomaisiin syöpähoitoihin, yhtenä sädehoidon muotona. Kiihdytinpohjaisen neutronilähteen kehittäminen on mielenkiintoinen hanke; sen onnistumisella olisi suuri merkitys tälle hoitomuodolle”, Joensuu tiivistää.


Lisätietoja:
Akatemiaprofessori Heikki Joensuu
Helsingin yliopisto ja HYKS syöpätautien klinikka
sp:heikki.joensuu@hus.fi

Lähde: Helsingin yliopiston tiedote

Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »