SV EN

Analyyttisen lukuteorian tutkijalle palkinto tieteellisestä rohkeudesta

Akatemiatutkija, dosentti Kaisa Matomäki (s. 1985) palkitaan akatemiapalkinnolla tieteellisestä rohkeudesta. Matomäki on yksi maailman parhaista analyyttisen lukuteorian tutkijoista. Analyyttisellä lukuteorialla, erityisesti alkulukuihin liittyvällä tutkimuksella, on pitkä historia ja alalla on klassisia avoimia ongelmia. Toisaalta ala on ajankohtainen useiden viimeaikaisten läpimurtojen takia, joista osa liittyy Matomäen tutkimukseen. Matomäen erikoisalaa ovat alkuluvut, joita voidaan luonnehtia lukujen rakennuspalikoiksi.

“Alkulukujen jakautuminen on yksi avoin, vaikea probleema”, toteaa Matomäki. “Esimerkiksi onko äärettömästi sellaisia alkulukupareja, joiden etäisyys toisistaan on kaksi. Esimerkiksi 11 ja 13, sekä 17 ja 19 ovat sellaisia alkulukupareja, joiden etäisyys on kaksi. Kuuluisan alkulukukaksoskonjektuurin mukaan on äärettömästi tällaisia pareja, mutta kukaan ei ole osannut todistaa tätä.”

Yksi Matomäenkin tutkima alkulukuongelma on niin sanottu Goldbachin konjektuuri, joka väittää, että jokainen viittä suurempi kokonaisluku on kahden tai kolmen alkuluvun summa.

“Teen puhdasta perustutkimusta. Alkulukuja kyllä käytetään hyväksi esimerkiksi kryptografiassa, mutta oma tutkimukseni ei liity suoraan salausmenetelmiin. Joskus tulevaisuudessa tutkimustani voidaan ehkä hyödyntää myös siinä yhteydessä.”

Matomäki on edennyt määrätietoisesti tutkimusalallaan ja saavuttanut paljon nuoreen ikäänsä nähden. Hänen julkaisuprofiilinsa on erittäin korkea määrällisesti ja laadullisesti: hänen kolmisenkymmentä julkaisuaan ovat saaneet erittäin hyvän vastaanoton ja vieneet olennaisesti eteenpäin monien arvostettujen lukuteoreetikkojen aiempia töitä. Hän valitsee aiheensa rohkeasti ja käyttää epätavanomaisia menetelmiä niitä tutkiessaan.

Viime aikoina Matomäki on tehnyt yhteistyötä Maksym Radziwillin ja Fieldsin mitalisti Terence Taon kanssa saaden merkittäviä tuloksia multiplikatiivisten funktioiden teoriassa. Äskettäin Matomäki teki yhdessä Radziwillin kanssa läpimurron työssään 'Multiplicative functions in short intervals'. Radziwillin ja Matomäen yhteistyö huomioidaan intialaisella SASTRA Ramanujan Prize -palkinnolla, joka luovutetaan heille joulukuussa.

Viimeksi muokattu 25.11.2016
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »