FI EN

Akademipriset för vetenskapligt kurage till forskare inom analytisk talteori

Akademiforskare, docent Kaisa Matomäki (f. 1985) belönas med akademipriset för vetenskapligt kurage. Matomäki är en av världens främsta forskare inom analytisk talteori. Analytisk talteori, i synnerhet forskning kring primtal, har en lång historia och det finns klassiska öppna problem inom detta område. Å andra sidan är området aktuellt på grund av flera genombrott den senaste tiden, av vilka en del anknyter till Matomäkis forskning. Ett specialområde för Matomäki är primtal, som kan beskrivas som talens byggklossar.

“Primtalens fördelning är ett öppet, svårt problem”, konstaterar Matomäki. “Finns det till exempel oändligt många primtalspar med skillnaden två? Till exempel 11 och 13 samt 17 och 19 är primtalspar med skillnaden 2. I den berömda förmodan om primtalstvillingar finns det oändligt många sådana par, men ingen har kunnat bevisa detta.”

Ett av de primtalsproblem som även Matomäki har undersökt är den så kallade Goldbachs förmodan, som hävdar att varje heltal större än fem är summan av två eller tre primtal.

“Jag arbetar med ren grundforskning. Primtal utnyttjas visserligen inom till exempel kryptografi, men min egen forskning har ingen direkt anknytning till krypteringsmetoder. Någon gång i framtiden kan min forskning kanske utnyttjas också i det sammanhanget.”

Matomäki har avancerat målmedvetet i sitt forskningsområde och uppnått mycket i förhållande till sin unga ålder. Hon har en mycket hög publiceringsprofil, både kvantitativt och kvalitativt: hennes cirka trettio publikationer har fått ett mycket gott mottagande och fört många respekterade talteoretikers tidigare arbeten ett väsentligt steg framåt. Hon väljer djärvt ämne för sin forskning och använder okonventionella metoder i forskningen.

Den senaste tiden har Matomäki samarbetat med Maksym Radziwill och Fieldsmedaljören Terence Tao, vilket har gett betydande resultat inom teorin för multiplikativa funktioner. Nyligen gjorde Matomäki tillsammans med Radziwill ett genombrott i arbetet Multiplicative functions in short intervals. I december 2016 kommer Radziwill och Matomäki att belönas med en annan betydande utmärkelse, det indiska priset SASTRA Ramanujan Prize.

Senast ändrad 1.12.2016
  • FINLANDS AKADEMI
  • Hagnäskajen 6
  • PB 131
  • 00531 Helsingfors
Följ oss:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VÄXEL 0295 335 000
REGISTRATORS-
KONTOR
0295 335 049
FAX 0295 335 299
   
E-POST fornamn.efternamn@aka.fi
ÖPPETTIDER mån–fre 8.00–16.15
   
SÖK MEDARBETARE »
INTEGRITETSPOLICY »
KONTAKTINFORMATION & FAKTURERING »
FRÅGA OCH TYCK TILL »