FI EN

Kupiainen, Antti: spetsforskningsenheten för analys och dynamik


Enheten forskade kring matematisk analys och dess tillämpningar inom matematisk fysik och biologi.

Enheten var i ledande ställning inom matematiken i Finland.

Mål

Det gemensamma forskningsområdet för hela enheten var dynamik. Forskningsobjekt vid enheten var dynamiska modeller inom fysik och biologi samt i praktiska tillämpningar. Därtill undersöktes den matematiska teorin bakom fenomen såsom kaos, fraktaler och turbulens.

Målet var att åstadkomma växelverkan mellan ren matematik och tillämpningar. Detta aktiverar den rena matematiken genom att introducera nya utmaningar samt är till nytta för tillämpningar.

Enhetens teoretiska forskning kring turbulens har lett till samarbete med den kemiska industrin och pappersindustrin. För forskningen kring statistisk mekanik har man i sin tur funnit ett tillämpningsområde inom trådlösa mobilnät.   

Organisation

Enheten leddes av akademiprofessor Antti Kupiainen från Helsingfors universitet. Kupiainen har idkat forskning kring ett flertal områden inom matematik och fysik, den senaste tiden särskilt kring dynamikens problem i anslutning till kaos och turbulens.

Enhetens bakgrundsorganisationer var Helsingfors och Jyväskylä universitet. Enhetens personal bestod av elva seniorforskare och omkring 40 andra forskare och doktorander.

Senast ändrad 18.8.2015
  • FINLANDS AKADEMI
  • Hagnäskajen 6
  • PB 131
  • 00531 Helsingfors
Följ oss:
FacebookSlideshareTwitterYoutube
VÄXEL 0295 335 000
REGISTRATORS-
KONTOR
0295 335 049
FAX 0295 335 299
   
E-POST fornamn.efternamn@aka.fi
ÖPPETTIDER mån–fre 8.00–16.15
   
SÖK MEDARBETARE »
INTEGRITETSPOLICY »
KONTAKTINFORMATION & FAKTURERING »
FRÅGA OCH TYCK TILL »