2.5.2017

Jälleenrakentajien lapset: lapsuus toisen maailmansodan jälkeisessä Suomessa

Tutkijatohtori Antti Malinen vieraili huhtikuussa Juankosken lukiossa pitämässä Tietobreikin lukiolaisille ja 9-luokkalaisille. Aiheena hänellä oli lapsuus toisen maailmansodan jälkeisessä Suomessa. Aihetta on aiemmin tutkittu vähän, vaikka kyse on niin sanotusta suurten ikäluokkien lapsuudesta.  

Malinen työskentelee historian ja etnologian laitoksella Jyväskylän yliopistossa. Hän päätyi tutkijatohtoriksi, kun hän oli valmistelemassa graduaan, ja professori Petri Karonen pyysi häntä mukaan hankkeeseen tutkimusapulaiseksi. Sen jälkeen hän ryhtyi tekemään väitöskirjaa, ja työ jatkuu vieläkin. Malinen työskentelee myös yhdessä Tuomo Tammisen kanssa aihetta käsittelevän tietokirjan parissa. Kirjan työotsikkona toimii ”Jälleenrakentajien lapset”.  

Esitelmässään Malinen käsitteli lapsuutta maalla ja kaupungissa ja lapsuudenkokemuksien eroja sekä toi erityisesti esille lapsuutta tasapainottavia tekijöitä. Esitelmä keskittyi kertomaan vuosista 194455. Malisen mukaan lapsuuden tasapainottavia tekijöitä sodan jälkeisessä Suomessa olivat eläimet ja luonto, koulu, urheilu, ikätoverit ja turvallisten aikuisten ympäristö. Jokaisella lapsella oli tärkeää olla vähintään yksi aikuinen, johon hän pystyi luottamaan. Se saattoi olla esimerkiksi opettaja, jos omat vanhemmat olivat sodan takia pahasti traumatisoituneita eivätkä kyenneet tukemaan lastaan tämän takia.  

Tilaisuuden lopuksi Malinen vastaili vielä kuuntelijoiden kysymyksiin. Keskustelu käsitteli Juankosken tilannetta sodan aikana ja kaupungin kokemia menetyksiä, luonnon merkitystä savolaisille lapsille ennen ja nyt sekä sodanaikaista sosiaalista tukiverkostoa. Yleistä keskustelua syntyi myös opettajien asemasta rohkaisijoina. Malinen mainitsi kiinnostuneensa historiasta ja historian opinnoista juuri oman historianopettajansa kannustuksen myötä.

Teksti: Mimmi Mikkanen ja Jenna Nykänen, Juankosken lukio
Kuvat: Eeva Koukkari ja Reetta Pirinen, Juankosken lukio

Viimeksi muokattu 3.5.2017

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi