18.8.2015

Suomen Akatemian Tiedekahvilat Joensuun ja Kuopion Tieteen päivilläJoensuussa perjantaina 28. elokuuta ja Kuopiossa lauantaina 29. elokuuta 2015 järjestetyt Tieteen päivät tarjosivat yleisölle uusinta tutkimustietoa, oivalluksia ja elämyksiä. Suomen Akatemialla oli molemmissa kaupungeissa Tiedekahvilat. Tiedekahviloissa kuultiin historiallisesta Kulikovon taistelusta, Viipurin menneisyydestä, diabeteksesta ja Alzheimerin taudista.

Perjantaina 28.8. Tiedekahvila järjestettiin klo 17-18 Joensuun kaupunginkirjaston kahvila Pilkussa.

Ohjelmassa:

 • Tutkijatohtori Kati Parppei: Kulikovon keskiaikainen taistelu – Venäjän ensimmäinen kansallinen ponnistus? (pdf)

  Kati Parppei on Venäjän historian dosentti ja Suomen Akatemian tutkijatohtori Itä-Suomen yliopistossa. Parppein tutkimusprojekti on nimeltään ”Sapelit ja miekat – kuvaukset keskiaikaisista taisteluista venäläisessä historiankirjoituksessa”. Kati Parppei tutkii millaisia merkityskerrostumia on kasautunut käänteentekeväksi kuvattuun, vuonna 1380 käytyyn Kulikovon taisteluun moskovalaisjoukkojen ja mongoleiden välillä. Miten kuvaukset taistelusta ovat muuttuneet keskiajalta nykypäivään ja miten niitä on päivitetty vastaamaan kunkin ajan poliittisiin tarpeisiin?

 • Professori Kimmo Katajala: Mitä vanhat kartat kertovat Viipurin menneisyydestä? (pdf)

  Kimmo Katajala on Suomen historian professori Itä-Suomen yliopistossa. Hän on tutkinut yli kahdenkymmenen vuoden ajan erityisesti Karjalan historiaa aina keskiajalta näihin päiviin saakka. Tällä hetkellä hän johtaa Suomen Akatemian rahoittamaa Viipurin kaupunkitilan kehittymistä ja ymmärtämistä käsittelevää tutkimushanketta "Meanings of an Urban Space, Past and Present". Hankkeen yhteistyökumppanina on Pietarin valtionyliopisto Venäjällä. Tutkimushanke on osa Suomen Akatemian Ihmisen mieli -tutkimusohjelmaa.

Lauantaina 29.8. Tiedekahvila oli Kuopion torin Tiedeteltassa klo 14-15.

Ohjelmassa:

 • Akatemiaprofessori Markku Laakso: Diabetesepidemia – aikamme tsunami (pdf)

  Markku Laakso on maailman johtavia tyypin 2 diabeteksen genetiikan tutkijoita. Akatemiaprofessori Laakson tutkimuksissa käytetään useita erilaisia lähestymistapoja tyypin 2 diabeteksen ja insuliiniresistenssin geneettisten taustatekijöiden selvittämiseksi. Markku Laakso on valittu maailman 400 vaikutusvaltaisimman biolääketieteellisen tutkijan joukkoon. Laakso osallistuu Suomen Akatemian Verisuonitautien ja tyyppi 2 diabeteksen tutkimuksen huippuyksikköön Itä-Suomen yliopistossa. Hän on tutkimusryhmineen löytänyt muun muassa kaikkiaan 20 geeniä, jotka lisäävät tyypin 2 diabetesriskiä. Akatemiaprofessori Laaksolle myönnettiin Suomen tiedepalkinto vuonna 2015.

 • Professori Mikko Hiltunen: Alzheimerin tauti – merkittävä kansanterveydellinen haaste (pdf)

  Mikko Hiltunen toimii Itä-Suomen yliopistossa kudos- ja solubiologian professorina ja hänen tutkimuksensa keskittyy Alzheimerin taudin riskigeenien geneettiseen identifiointiin sekä löydettyjen geenien toiminnallisen roolin selvittämiseen Alzheimerin taudissa. Hiltusen johtama tutkimusryhmä on ollut viime vuosina mukana löytämässä useita uusia Alzheimerin taudin riskiä muokkaavia geenejä sekä tutkimassa niiden solutason vaikutusmekanismeja. Tutkimuksen lähtökohtana ovat Itä-Suomen yliopistossa vuosien saatossa kerätyt kattavat potilasaineistot ja niihin liittyvät kliiniset-, neuropatologiset- sekä biomarkkeritutkimukset. Tavoitteena on löytää paremmin Alzheimerin tautia ennakoivia biologisia merkkiaineita sekä luoda edellytyksiä uusien taudin hoitoon liittyvien terapioiden kehittämiselle. 

Viimeksi muokattu 1.9.2015

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi