11.1.2017

Osallistu nuorten avaruuskilpailuun!

Avaruuskilpailu on käynnissä: Nuoria 722-vuotiaita suomalaisia kutsutaan osallistumaan maksuttomaan kilpailuun, jossa on hienot palkinnot.

Odysseus-avaruuskilpailussa sinulla on mahdollisuus voittaa upeita palkintoja ja täysihoito matkoineen. Tämä Euroopan laajuinen kilpailu on suunnattu avaruudesta ja luonnontieteistä kiinnostuneille nuorille. DTU Space Kööpenhaminan teknisessä yliopistossa toimii pohjoismaisena yhteistyökumppanina. Viimeinen osallistumispäivä on 31.3.2017, alueellinen finaali järjestetään sTanskassa ja varsinainen finaali Ranskassa.

Osallistuaksesi sinun tulee kirjoittaa lyhyt avaruutta koskeva raportti tai valmistella projekti aiheesta. Nämä on lähetettävä Odysseus-organisaation verkkosivuston kautta www.odysseus-contest.eu.

Parhaimmat jokaisesta Pohjoismaasta kutsutaan semifinaaliin, jolloin osallistujille järjestetään kolmen päivän tiedeleiri Sorøssä Kööpenhaminan lähellä Tanskassa. Osallistujien matkat, ateriat ja ylläpito maksetaan heidän puolestaan. Paikalla osallistujat esittelevät aikaansaannoksensa muille kilpailijoille. Sitten valitaan voittaja. Sen jälkeen on luvassa runsaasti hauskoja ja mielenkiintoisia aktiviteetteja kuten raketinrakennusta, avaruusesitelmiä, videoita, sosiaalista kanssakäymistä ja mukavaa yhdessäoloa.

”Oli mukavaa olla kilpailussa mukana. Tarjolla oli jännittäviä aktiviteetteja, ja tapasin paljon muita nuoria, jotka myös ovat kiinnostuneita avaruudesta”, kertoo suomalainen Topias Zein, joka opiskelee Aalto-yliopistossa ja osallistui huhtikuussa Tanskassa järjestettyyn alueelliseen semifinaaliin Explorer-kategoriassa.

Alueellisen semifinaalin voittajat pääsevät Ranskassa järjestettävään finaaliin, jossa on mukana muita EU-alueelta tulevia nuoria. Kaikki 14–22-vuotiaat voittajat pääsivät vierailemaan EU:n avaruustukikohdassa Etelä-Amerikassa sijaitsevassa Ranskan Guyanassa.

Osallistuminen on helppoa: Osallistuja valitsee tehtävän tarjolla olevista yleisaiheista. Osallistuja saa päättää itse, missä määrin aihetta kehitellään eteenpäin. Kilpailu on jaettu kolmeen ikäryhmään:

 7–13-vuotiaat: Osallistujan tulee lähettää kuva tai valokuva kilpailun verkkosivuston kautta. (Tämä kategoria on nimeltään Skywalkers, ja kilpailu on vain Internetissä eikä sisällä matkapalkintoja.)

 14–18-vuotiaat: 2–3 henkilöä laatii raportin tai valmistelee pienehkön projektin vapaavalintaisesta aiheesta. Aihealueet on kuitenkin määritelty jo etukäteen. Valmiit työt lähetetään kilpailun verkkosivuston kautta. (Tämä kategoria on nimeltään Pioneers.)

 17–22-vuotiaat: Osallistujat laativat raportin tai valmistelevat pienehkön projektin vapaavalintaisesta aiheesta. Aihealueet on kuitenkin määritelty jo etukäteen. Valmiit työt lähetetään kilpailun verkkosivuston kautta. (Tämä kategoria on nimeltään Explorers.)

Osallistuaksesi sinun on rekisteröidyttävä Odysseus-verkkosivustolla: www.odysseus-contest.eu

Sivustolta voit lukea kaikki kilpailua koskevat säännöt, ja sieltä saat runsain mitoin inspiraatiota itse kilpailuun. Voit tutustua myös Facebook-sivuihimme: https://www.facebook.com/OdysseusRumKonkurrence/?fref=ts

Palkinnot: Pioneers ja Explorers: Muun muassa: Täysihoito huhtikuussa Tanskassa. Finalistit saavat täyden ilmaisen ylläpidon ensi kesänä Ranskassa. Ilmainen vierailu eurooppalaisessa avaruustutkimuslaitoksessa.

Pioneers, Explorers, Skywalkers: Elektroniset teleskoopit, mitalit, diplomit.

The Skywalkers

Osallistuminen Odysseus-avaruuskilpailuun on tehty erittäin helpoksi 7–13-vuotiaille. Kokemuksemme mukaan tämän ikäryhmän lapset ovat hyvin kiinnostuneita avaruusaiheesta, ja heistä on jännittävää työskennellä aiheen parissa.

Tämä kategoria on Skywalkers. Osallistujien täytyy luoda kuva, joka liittyy avaruusteemaan. Kuva tehdään koulutunnin tai luovan opetuksen aikana (ja jos intoa riittää, siihen voidaan käyttää useampikin tunti).

Opettajan tulee rekisteröityä verkkosivustollamme www.odysseus-contest.eu/skywalkers/

Kukin oppilas tekee oman kuvan. Opettaja lataa ja lähettää kaikkien oppilaiden aikaansaamat kuvat. Tällä tavoin kaikki oppilaat ovat mukana kilpailussa. Viimeinen osallistumispäivä on 31.3.2017.

Haluaisimme kuitenkin saada ilmoittautumisenne mahdollisimman pian.

Verkkosivustoltamme löydät kaikki osallistumis- ja ilmoittautumisohjeet.

EU toimii projektin toteuttajana ja DTU Space Kööpenhaminan teknisessä yliopistossa pohjoismaisena yhteistyökumppanina.

 

Lisätietoja:

spacecom@space.dtu.dk

http://www.space.dtu.dk/english

 

Viimeksi muokattu 13.1.2017

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta sekä tieteestä ja tutkimuksesta yleensä. Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
terhi.loukiainen@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi