10.3.2017

Onko mitään, mitä ihminen ei tulevaisuudessa pystyisi tekemään?

Tulevaisuudentutkimuksen professori Petri Tapio, Turun yliopisto:

Kun Aurinko miljardin vuoden päästä kuumenee, elämä maapallolla päättyy siihen, eikä ihminen voi sille mitään, sillä luonnonlakeja ei ihminen pysty tulevaisuudessakaan muuttamaan. Luonnonvoimat ovat niin valtavia, että on myös vaikea uskoa, että ihminen kykenisi omilla toimillaan täysin tuhoamaan maapalloa.

Muilta osin kysymys on hankala ja riippuu olennaisesti siitä, kuinka pitkälle tulevaisuuteen katsotaan. Mikä on mahdollista ja mikä mahdotonta, niihin ei löydy yksiselitteisiä vastauksia, koska kyse on aina myös ihmisten omista valinnoista. Tärkein vallan muoto on ideologinen valta, koska se määrittää sen, mikä on kulloinkin sallittua tai järkevää alkaa tehdä. On myös niin, että jos uskomme johonkin, voimme löytää ratkaisuja. Jos taas usko puuttuu, se on mahdotonta.

On paljon asioita, jotka voisivat tulla teknisesti ja fyysisesti mahdollisiksi, mutta taloudelliset, yhteiskunnalliset tai tunnesyyt estävät toteutumisen. Kun lääketiede kehittyy, ihminen voisi ehkä huomattavasti pidentää elinaikaansa. Mutta onko siihen järkeä pyrkiä, koska seuraukset olisivat katastrofaaliset. Jos ihmiset alkaisivat elää 200-vuotiaaksi, sekin olisi maapallolle ja yhteiskunnille liian raskas taakka kannettavaksi.

Tutkijoiden Risto Linturin, Osmo Kuusen ja Toni Alhqvistin raportti ”Suomen sata uutta mahdollisuutta: radikaalit teknologiset ratkaisut” esittelee teknologioita, jotka on todettu tieteellisesti mahdollisiksi ottaa käyttöön lähitulevaisuudessa, esimerkiksi keinolihakset tai laajennetun todellisuuden teknologia. Koska teknologian kehitys on hyvin nopeaa, kukaan ei pysty ennakoimaan suurella todennäköisyydellä, mitä samantapaisella listalla olisi viidenkymmenen vuoden kuluttua.

Jos katsotaan taaksepäin tietotekniikan tai lääketieteen kehittymistä vuodesta 1966 nykyaikaan, kehitys on ollut huimaa. Sen sijaan 1960-luvun lopulla esillä ollut ”avaruuden valloitus” on edennyt vain Kuusta lähimpään planeettaan Marsiin asti, johon vasta suunnitellaan miehitettyä lentoa.

Mitä tahansa sitten keksitäänkin, keksinnöt hyödyttävät usein vain pientä joukkoa ihmisiä. Lopuille ne ovat liian kalliita. Avaruuteen voidaan lentää, mutta kaikki eivät sinne koskaan pääse. Tämä ihmisten välinen eriarvoisuus ja köyhyys sekä niistä juontuvat riidat ja sodat saattavat olla asioita, joita ihmiskunta ei koskaan pysty poistamaan.

Viimeksi muokattu 19.4.2023

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä