26.5.2014

Miksi syöpään ei tunnu löytyvän parannusta?

Tutkijaprofessori Jukka Westermarck, Suomen Syöpäinstituutti:

Tärkein syy on, ettei ole sellaista yhtä sairautta kuin syöpä. Syöpätyyppejä on satoja tai enemmänkin, kun syövät jaotellaan tarkemmin alatyyppeihin. Kaikki syövät ovat käyttäytymiseltään erilaisia, ja jokainen syöpä tarvitsee oman ymmärryksensä.

Toinen keskeinen ongelma liittyy syöpäsolujen luonteeseen. Syöpäsolut pystyvät muuttamaan genomiaan erittäin nopeasti. Ilmiötä kutsutaan syöpäevoluutioksi tai syöpäsolujen nopeutuneeksi evoluutioksi: Tietty hoito tappaa vähemmän vastustuskykyiset syöpäsolut, mutta paremman vastustuskyvyn omaavia syöpäsoluja jää usein henkiin. Nämä solut muuntuvat nopeasti ja kehittävät keinon, jolla ne voivat kiertää aiemmat  hoidot. Tämä uusi syöpäsolupopulaatio on myös aikaisempaa aggressiivisempi. Siksi uusinutta syöpää pitäisi hoitaa täysin uudella tavalla, mutta valitettavasti keinoja tähän ei yleensä ole.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana on kuitenkin otettu isoja edistysaskelia. Syöpiä ei enää hoideta vain rintasyöpinä tai vatsasyöpinä vaan syövän molekyläärinen profiili yritetään selvittää. Tulevaisuudessa tämä voi johtaa täsmähoitoon. Syöpäpotilaalta voidaan jo nyt ottaa syöpäsoluja talteen ja kokeilla laboratorio-olosuhteissa, millä lääkkeillä ne saadaan tuhottua. Kun on löydetty sopiva lääke, sitä annetaan potilaalle. Tätä on kokeiltu Suomessakin, mutta täsmähoidon tulo rutiiniksi kaikille potilaille vie vielä pitkän ajan.

Eniten toivoa herättää syöpätutkimuksen keskiöön palannut immuuniterapia. Se pohjautuu vanhaan ajatukseen siitä, että omat immuunipuolustussolumme valjastetaan taisteluun syöpäsoluja vastaan. Eli hoito ei kohdistukaan itse syöpäsoluihin, vaan hyödynnetään sitä, mitä elimistössä on valmiina.

Syöpäsolut ovat niin älykkäitä, että ne pystyvät normaalisti torjumaan immuunisolujen hyökkäykset ja piiloutumaan niiltä. Immuuniterapia tarkoittaa lääkeaineita, jotka poistavat immuunisoluja torjuvia lukkoja syöpäsolujen pinnalta.

Parin viime vuoden aikana on saatu hyvin rohkaisevia tuloksia näistä lääkkeistä. Esimerkiksi levinneestä melanoomasta ei aikaisemmin selvinnyt kukaan. Immuuniterapialla on raportoitu jopa 20-30 prosentin osuuksia potilaista, jotka selviävät yli viisi vuotta. Se katsotaan parantumiseksi.

Menetelmällä tuskin pysytään parantamaan kaikkia syöpiä kokonaan, mutta ison potilasjoukon kohdalla tullaan saamaan merkittävästi parempia hoitotuloksia.

Viimeksi muokattu 19.4.2023

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä