Luonnontieteiden ja tekniikan alojen hankkeiden ja tutkijatehtävien loppuraportit 2008 -2011 tarkastelussa

Luonnontieteiden ja tekniikan toimikunnan vuosina 2008-2011 rahoittamien tutkimusten loppuraporttien perusteella tutkimusprojektit ovat olleet tutkimuksellisesti tuotteliaita ja tieteellisestä näkökulmasta korkealaatuista.

Esimerkkejä päättyneistä tutkimuksista luonnontieteiden ja tekniikan alalla:

Professori Aki Mikkolan johtamassa Lappeenrannan teknillisen yliopiston, Jyväskylän yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston välisessä tutkimusyhteistyössä selvitettiin polven rustonvenymiä, jännityksiä ja painejakaumia. Mekaaninen kuormitus vaikuttaa merkittävästi polven nivelrikon kehittymiseen. Suomessa polven nivelrikon kokonaiskustannusten on arvioitu olevan jopa miljardi euroa vuodessa.Tutkimuksen tuottamaa tietoa voidaan soveltaa polven nivelrikon hoitoon ja ennaltaehkäisyyn sekä polvi-implanttien ja niveltukien räätälöintiin ja kirurgisten menetelmien kehittämiseen.

TkT Tiina Manninen Tampereen teknillisestä yliopistostatutki tutkijatohtorikaudellaan solunsisäisten systeemien eli hermosolujen ja soluverkkojen sekä erityyppisten solujen käyttäytymistä. Hän pyrki selvittämään, kuinka informaatiota tallennetaan ja siirretään aivoissa. Tutkimuksessa etsittiin yleisiä luonnonlakeja informaation tallentamiseen ja siirtämiseen sekä kehitettiin laskennallisia malleja muistin toimintaan ja oppimiseen biologisissa systeemeissä. Laskennallisia malleja voidaan käyttää yhä enemmän tutkimuksessa ja lääkeaineiden testauksessa, ja näin voidaan muun muassa pienentää eläinkokeiden tarvetta.

FT Mikko Sipilä Helsingin yliopistosta selvitti tutkijatohtorikaudellaan ilmakehän aerosolihiukkasten syntyprosesseja sekä pilvipisaroiden jäätymistä. Tutkimustulokset parantavat ymmärrystä aerosolihiukkasten roolista maan ilmastossa ja parantavat kykyämme ennustaa ilmastoa. Projektin aikana kehitettiin myös mittalaite jäätymisytimien havainnointiin ilmakehästä. Menetelmäkehityksen ansiosta on voitu jättää useita patenttihakemuksia ja se on avannut mahdollisuuksia myös kaupalliseen toimintaan.

Lisätietoja

Viimeksi muokattu 1.8.2018
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutubeLinkedInSlideShare
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »