EN

Pihlajaniemi, Taina: Solujen ja soluväliaineen vuorovaikutuksen huippuyksikkö, Oulun yliopisto

Solujen ulkopuolisella aineksella on monta ratkaisevaa roolia. Kun halutaan todellinen kuva elimistömme toiminnasta, tutkimuksen täytyy kohdistua solujen ja soluväliaineen jatkuvaan vuorovaikutukseen.

Huippuyksikön tavoitteena on ymmärtää solujen ja niiden ulkopuolisen aineksen dialogia, joka on välttämätöntä elinten ja verisuonten muodostumisessa, elimistön toiminnassa ja sen häiriöissä sekä eri sairauksissa mukaan lukien erilaiset syöpätaudit. Lisäksi tutkitaan kantasolujen toimintaa niiden uusiutuessa ja erilaistuessa. Tutkimuksesta saatu ymmärrys parantaa jo lähivuosina tautien diagnostiikkaa ja hoitomenetelmiä.

Solun väliaine ei ole vain tukirakenne vaan äärimmäisen monipuolinen ja aktiivinen vaikuttaja. Se toimii samanaikaisesti sekä tiedonvälittäjänä että tautiprosessien säätelijänä. Väliaine antaa solulle käyttäytymisohjeita, minkä lisäksi se on fyysinen este syövän etenemiselle. 

Yksi huippuyksikön visioista on pystyä kasvattamaan hallitusti yksittäisistä soluista kokonaisia elimiä. Esimerkiksi munuaispotilaita on huomattavasti enemmän kuin luovuttajia.

Tavoitteena on tehdä tutkimusta, joka johtaa solujen pahanlaatuisen muuntautumisen mekanismien tunnistamiseen sekä uusiin diagnostisiin menetelmiin ja hoitokäytäntöihin. Syöpä pyritään havaitsemaan ja hoito mahdollistamaan ennen kuin tauti kehittyy liian pitkälle.

Lisätietoja

Huippuyksikön johtaja:
professori Taina Pihlajaniemi
Oulun yliopisto, p. (08) 537 5800
etunimi.sukunimi(at)oulu.fi

Huippuyksikön ryhmänjohtajat:
Johanna Myllyharju, OY
Seppo Vainio, OY
Robert Winqvist, OY
Lauri Eklund, OY
Aki Manninen, OY

Viimeksi muokattu 16.2.2015
Seuraa meitä:
FacebookTwitterYoutube
VAIHDE 029 533 5000
KIRJAAMO 029 533 5049
FAKSI 029 533 5299
   
SÄHKÖPOSTI etunimi.sukunimi@aka.fi
AUKIOLO Arkisin 8.00-16.15
   
HENKILÖHAKU »
TIETOSUOJA »
YHTEYSTIEDOT JA LASKUTUS »
KYSYMYKSET JA PALAUTE »